Newsflash
ACTUALITATE OPINII

Considerente legislative despre curăţenia în spitale

de Drd. Rareș Voroneanu - aug. 4 2023
Considerente legislative despre curăţenia în spitale

Un subiect extrem de important în domeniul medical este cel privind curăţenia în spitale. Vă voi prezenta în cele ce urmează câteva prevederi legislative în acest sens.

Curăţenia în instituţiile sanitare este făcută în conformitate cu Ordinul nr. 1761 din 3 septembrie 2021 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia și sterilizarea în unităţile sanitare publice și private, evaluarea eficacităţii procedurilor de curăţenie și dezinfecţie efectuate în cadrul acestora, producerile recomandate pentru dezinfecţia mâinilor în funcţie de nivelul de risc, precum și metodele de evaluare a derulării procesului de sterilizare și controlul eficienţei acestuia. Capitolul al doilea al documentului vorbește, între altele despre „curăţare”. Aceasta este definită ca „metoda prin care se asigură îndepărtarea fizică/chimică a microorganismelor de pe suprafeţe, obiecte sau tegumente, odată cu îndepărtarea prafului și a substanţelor organice. Curăţarea nu înlocuiește dezinfecţia”.

Potrivit legii, în vederea efectuării acţiunilor de curăţenie, persoanele competente vor utiliza detergenţi, produse de curăţare și întreţinere, precum și echipamente profesionale. Mopurile și lavetele (acestea fiind categorisite chiar pe coduri de culori) trebuie să fie rezistente la termodezinfecţie și la spălare. Ele nu trebuie să fie de unică folosinţă, putând fi reutilizate. Tot legislaţia ne indică în mod expres că pot fi folosite și mopurile cu franjuri, însă ele trebuie să respecte condiţiile stipulate mai sus. 

Cât de des se schimbă un mop?

Așa cum ne așteptam, există și indicaţii referitoare la modalitatea în care se folosește mopul. Acesta va trebui schimbat la fiecare 20 de metri pătraţi. Mai mult decât atât, nu se pot curăţa două încăperi separate cu același mop, fiind necesară schimbarea lui. Atât lavetele utilizate cât și mopurile trebuie dezinfectate și curăţate în mașinile de spălat care se află în spălătoria spitalului ori în locuri special amenajate.

Legea precizează și că numărul de lavete și de mopuri existente în spital trebuie să fie de cel puţin trei ori mai mare decât necesarul calculat. Este obligatoriu ca, în activitatea de curăţenie, să se ţină cont de recomandările producătorilor, și să nu se amestece produsele. De asemenea, pentru menţinerea unei curăţenii optime, este necesar ca unitatea spitalicească să aibă o încăpere specială pentru depozitarea produselor de curăţenie. Ustensilele folosite la curăţenie (găleţi, cărucioare pentru curăţenie etc.) trebuie întreţinute după fiecare curăţare, dar și la finalul zilei de lucru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe