Newsflash
OPINII

Programul de vizitare a pacienţilor

de Drd. Rareș Voroneanu - iul. 21 2023
Programul de vizitare a pacienţilor

Într-o discuţie cu un profesionist al sectorului medical, am aflat că acesta nu era de acord ca pacienţii internaţi în secţia pe care o conducea să fie vizitaţi de aparţinători.

 La o primă vedere, argumentele prezentate de medic erau juste, însă am fost curios să consult dispoziţiile pe care le prezintă actele normative aflate în vigoare cu privire la această chestiune de care se lovesc toţi profesioniștii din sectorul medical.

Astfel, de interes în rezolvarea problematicii pe care o expun astăzi este chiar Ordinul nr. 3670 din 6 decembrie 2022 privind stabilirea programului de vizite în unităţile sanitare publice, publicat în Monitorul Oficial nr. 1177 din 8 decembrie 2022. Potrivit acestuia, unităţile sanitare au obligaţia de a stabili un program de acces al vizitatorilor pacienţilor aflaţi în internare pe o durată de minimum patru ore. Însă, acest interval trebuie să fie doar între orele 10:00 și 22:00, de luni până vineri. Referitor la weekend, durata este cuprinsă în intervalul orar 09.00-20.00, însă programul este de minimum șase ore.

Accesul vizitatorilor este permis astfel: un vizitator/pacient în saloanele care sunt alcătuite din maximum trei paturi, pacienţii având posibilitatea de a fi vizitaţi doar pe rând; un vizitator/pacient în saloanele care au în funcţiune patru-șase paturi, caz în care vizita va putea fi realizată pentru maximum doi pacienţi concomitent; în cazul în care saloanele au mai mult de șase paturi, pot fi vizitaţi cel mult trei pacienţi în același timp.

Ce durată poate avea vizita

Durata vizitei pe care o poate realiza un aparţinător nu poate depăși 30 de minute. Însă, așa cum ne-am obișnuit, există și excepţii, acestea fiind reprezentate de secţiile/compartimentele ATI. Potrivit art. 1 alin. (4) al ordinului mai sus amintit, în secţiile/compartimentele fără risc, durata vizitei poate fi limitată la 15 minute. În secţiile/compartimentele în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală, programul de vizită poate fi suspendat.

Există și câteva cazuri pentru care accesul unui aparţinător poate fi refuzat: dacă vizitatorul prezintă semne clinice de infecţii acute; în situaţia în care aparţinătorul se află în stare de ebrietate ori chiar sub influenţa unor substanţe interzise (cele halucinogene, spre exemplu).

Mai mult decât atât, vizitatorii au și obligaţii: să utilizeze echipamentul de protecţie adaptat în funcţie de gradul de risc la care se expune când vizitează secţia; să respecte toate instrucţiunile prezentate de personalul unităţii sanitare cu privire la măsurile interne de prevenire a transmiterii infecţiilor. Cu privire la prima obligaţie, respectiv cea de utilizare a echipamentului, trebuie să subliniem că acesta va fi asigurat în mod gratuit de unitatea spitalicească.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe