Newsflash
Interviuri

Infertilitatea, o problemă mondială

de Dorina Novac - iun. 25 2021
Infertilitatea, o problemă mondială

Este o adevărată „epidemie” de cazuri de infertilitate, peste tot în lume, nu doar în România, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaţilor, spune dr. Diana Mihai. Pasionată și de medicina regenerativă, speră ca, prin utilizarea acesteia, să crească încrederea pacientelor în nașterea naturală.

Diana Mihai 2
Dr. Diana Mihai 

Diana Mihai este medic specialist obstetrică-ginecologie la Clinica Elginmed, Fetal Care, reţeaua Sanador și Regina Maria din Capitală. A absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București. Este președinte și membru fondator al Societăţii Române de Estetică Ginecologică (SREG) și vicepreședinte al Asociaţiei Internaţionale de Celule Stem și Medicină Regenerativă (IASMR).

Ce v-a determinat să alegeţi medicina și mai apoi ginecologia?

Am fost pasionată de mică de cercetare, de cum funcţionează lucrurile în jurul meu, organismul uman, animalele, plantele. A fost o alegere grea între medicina umană și cea veterinară. Însă până la urmă am ales să aflu mai amănunţit cum funcţionează organismul meu și al celor din jur, având în gând, în primul rând, cum să îmi pot ajuta familia din punctul de vedere al sănătăţii. Apoi am ales ginecologia. Mereu mi-am dorit să fac ceva palpabil, să văd că ajut pe cineva. Și ce ar putea fi mai concret decât aducerea în braţele unei familii a unui bebeluș?

Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se prezintă pacientele la dv.?

Eu m-am axat mai mult pe partea de infertilitate de cuplu și pe medicina regenerativă. Astfel, pe lângă graviduţele cărora le urmăresc sarcina, majoritatea pacientelor mă caută deoarece nu pot rămâne însărcinate. Este o adevărată „epidemie” de cazuri de infertilitate, peste tot în lume, nu doar în România, ce privește atât femeile, cât și bărbaţii. Medicina regenerativă include tratamente care ajută organismul să se „întinerească” prin forţele proprii: ovarele, endometrul, zona vulvo-vaginală. Vin paciente care după naștere, de exemplu, au viaţa de cuplu modificată sau care odată cu menopauza au schimbări care le afectează calitatea vieţii.

La dentist în timpul sarcinii

Vă mai amintiţi primul caz care v-a marcat în cariera de medic ginecolog?

Eram în primul an de rezidenţiat, când la camera de gardă a venit o tânără de 19 ani cu contracţii, pentru a naște. Era cu bunica ei, deoarece părinţii erau plecaţi la muncă în străinătate. Tânăra nu mersese deloc la medic pe perioada sarcinii astfel că, după ce am discutat cu ea, i-am făcut o ecografie. Am insistat timp îndelungat, deoarece nu reușeam să văd bătăile cardiace ale copilului. Speram să mă înșel și cauza să fie doar lipsa mea de experienţă. Am chemat și alţi colegi, însă din păcate aveam dreptate: fătul nu mai avea bătăi cardiace. Momentul când a trebuit să le spun că urma să nască un bebeluș care decedase mi-l amintesc și acum. Nu mi s-a mai întâmplat vreodată apoi să dau această veste, din fericire, însă acel moment mi-a marcat cariera.

Cu ce mituri vin pacientele însărcinate la dv.?

Pacientele sunt extrem de bine informate și mă bucură acest lucru. Încerc încă să dezmint mitul că gravidele nu au voie să meargă la stomatolog sau să facă tratamente dentare. Este esenţial să aibă o sănătate dentară bună, deoarece cari­ile, abcesele sau parodontoza pot afecta sănătatea fătului. Sunt mirate când vin la mine cu o infecţie dentară, iar eu le trimit la stomatolog. Da, mersul la stomatolog pe perioada sarcinii este sigur, permis și recomandat. Sunt permise chiar și radiografiile dentare și anestezia locală cu anumite produse.

De ce aleg femeile nașterea prin cezariană?

Se tem de efectele adverse care pot apărea după o naștere naturală: pierdere involuntară de urină, laxitate, dureri sau lipsă de sensibilitate în viaţa de cuplu. Și într-adevăr, acestea sunt probleme reale cu care se confruntă majoritatea mămicilor. Prin tratamentele de medicină regenerativă pe care le implementez și în România, cred că voi crește încrederea pacientelor în nașterea naturală, având acum variante eficiente, nedureroase și nechirurgicale de a-și reface organismul după ce trec prin procesul nașterii. Organizez și cursuri în acest domeniu, fiind trainer specializat și mă bucură extrem de mult că am participanţi medici din toată ţara. Îmi doresc ca pacientele din orice oraș să poată beneficia de tratamente care le vor îmbunătăţi viaţa, și sper că, aflând despre ele, vor avea curajul să nască natural.

Lumea medicală, în continuă evoluţie

Cât de importante sunt cursurile și congresele în străinătate pentru dezvoltarea profe­sională?

Eu consider acest aspect unul esenţial. Aproape lunar participam la câte un congres internaţional, iar acum fac la fel, deși online, în pandemie. La congrese ești informat despre ultimele progrese în medicină, despre tratamente moderne, despre studii care recomandă schimbarea anumitor practici care s-au dovedit ineficiente. Participi la discuţii interesante despre diverse patologii și despre paciente, și chiar găsești de multe ori rezolvări pentru cazurile complicate. Eu particip și cu prezentări și am onoarea acum să fiu speaker invitat la multe evenimente știinţifice internaţionale.

Ce sfat îi puteţi oferi unui medic ginecolog aflat la început de drum?

Să privească mereu pacientele cu empatie și să facă multe gărzi, deoarece acolo va vedea cazuri interesante. Astfel, fiind în faţa unor probleme urgente și grave de multe ori, va învăţa, va evolua. Să investească mergând la congrese, deoarece se va vedea acest lucru în timp, în evoluţia și dezvoltarea lui. Să facă în rezidenţiat de toate, să se familiarizeze cu toate acele ramuri ale specialităţii Obstetrică-Ginecologie, dar apoi să se axeze pe câteva domenii care îl pasionează, pentru a fi cu adevărat bun. Nu poţi fi excepţional și în oncologie, și în tratamentul sânului, și în infertilitate, și în medicină materno-fetală. Alege ceea ce îţi place cel mai mult și încearcă să fii cel mai bun acolo!

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe