Newsflash
ACTUALITATE Știri

Abordare nouă în tratarea piciorului diabetic

de Florentina Ionescu - iun. 2 2023
Abordare nouă în tratarea piciorului  diabetic

Asocierea terapiei hiperbare în tratamentul piciorului diabetic crește rata de vindecare și are multe beneficii pentru pacientul cu diabet zaharat, au atras atenţia specialiștii în medicină regenerativă.

Săptămâna trecută a avut loc, în București, lansarea oficială a unui centru de excelenţă în medicină regenerativă pentru recuperare medicală și recuperare sportivă. Acesta este dotat cu trei camere hiperbare monoplace (în traducere, monoloc). Medicul Mihai Băican a explicat pe larg, în cadrul conferinţei de presă prilejuite de lansare, beneficiile pe care le are terapia hiperbară în cazul pacienţilor care suferă de picior diabetic. Aceasta este cel mai des întâlnită complicaţie invalidantă în diabetul zaharat și una dintre cauzele majore de amputaţie a membrului inferior. 

15% dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat ajung să dezvolte ulceraţii la nivelul picioarelor, alături de alte complicaţii.
 

Medicina regenerativă este o ramură nouă, care a câștigat teren și în ţara noastră. Terapiile aplicate în acest domeniu se adresează capacităţii de regenerare a organismului. „Medicina regenerativă ne ajută să evităm complicaţiile, să evităm suprainfectările atât de frecvente în cazul plăgilor și să grăbim timpul de vindecare”, a declarat dr. Mihai Băican, director medical la acest centru.

Terapia hiperbară grăbește vindecarea
 

Medicul a subliniat că este cunoscut și demonstrat faptul că o scădere cu 60% a oxigenului în ţesuturi conduce la apariţia leziunilor de orice fel. Într-o astfel de 
situaţie, „obiectivele sunt vindecarea pacientului într-un timp cât se poate de scurt. Și acest lucru îl realizăm aplicând terapie hiperbară”. Ea a fost folosită cu succes la unul dintre pacienţii clinicii, cu picior diabetic. Acesta dezvoltase la nivelul degetului mic de la picior o plagă care s-a suprainfectat. Ea a progresat în profunzime, ducând la osteonecroză. Deși pacientul a urmat tratament cu antibiotice, starea leziunii nu s-a ameliorat. 


Într-un final, acesta a primit indicaţia de amputaţie a degetului. „În acel moment, pacientul a ajuns la noi și a început terapia hiperbară. A urmat 15 ședinţe consecutive și, spre final, plaga s-a închis”, a subliniat medicul. Rana s-a vindecat, iar degetul și-a recăpătat aspectul normal. 


 

Sursa foto: SwissMED Clinic

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe