Newsflash
Știri

Piedici în tratarea infertilităţii

de Dorina Novac - mar. 10 2023
Piedici în tratarea infertilităţii

În România, 17,1% din populaţia de vârstă fertilă studiată s-a aflat sau se află într-o situaţie de infertilitate, potrivit datelor primului studiu de infertilitate din România, ediţia a doua.

Rezultatele studiului de infertilitate, realizat la iniţiativa Asociaţiei de Reproducere Umană din România, arată că unul din cinci cupluri (21%) și-ar dori un copil cât mai curând. Proporţia este în scădere faţă de 2018 (29,1%), atunci când a fost efectuat acest studiu pentru prima oară.

infertilitate

Totodată, mai mult de jumătate dintre respondenţi (52,6% – aproximativ 150.000 de cupluri) nu au reușit să obţină o sarcină până în prezent, deși încearcă de mai bine de un an. Creșterea este semnificativă faţă de studiul din 2018, când doar 38% se aflau în această situaţie. 

Citiți și: Tratamente care sporesc fertilitatea femeilor, realizate la Sovata 

Datele mai arată că 23% dintre sarcinile existente în momenul de faţă sunt obţinute cu ajutorul tratamentelor de specialitate, faţă de o medie de 18% în ultimii cinci ani. De asemenea, 46% dintre cei care nu pot obţine o sarcină au mers la medicul specialist în infertilitate, o proporţie în creștere faţă de studiul de acum cinci ani, când doar 38% făceau acest lucru.

Mai multe cupluri apelează la FIV

Pandemia, problemele financiare sau situaţia geopolitică sunt responsabile de amânarea deciziei de a avea primul copil/alt copil pentru 15,6% dintre cuplurile care și-l doresc. Dr. Andreas Vythoulkas, directorul executiv al Asociaţiei de Reproducere Umană din România, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că o altă cauză este și comunicarea:

„Trebuie să (...) comunicăm cu pacienţii mai bine, mai eficient. (...) Aici avem de lucrat și e partea mai ușoară, dar cea care mi se pare mai corectă este partea financiară. Foarte multe cupluri nu-și rezolvă o problemă de infertilitate pentru că pur și simplu nu au bani”.

Conferinta infertilitate

Studiul mai arată că proporţia cuplurilor care au apelat la tratament prin fertilizare in vitro (FIV) a crescut în ultimii cinci ani (de la 10% la 18%), ceea ce ne conduce la ideea că problemele de infertilitate sunt mai complexe la ora actuală. Dintre cei care intenţionează să apeleze la proceduri medicale de infertilitate în următorul an, 44% vor să apeleze la FIV și iau în calcul Programul Naţional de Fertilizare, în creștere semnificativă faţă de cei 20% care luau în considerare acest lucru în 2018.

Trei deconturi pe an

Prezentă la conferinţa de presă, Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalităţii de Șanse, a subliniat că, din 5 decembrie, de la începutul Programului Naţional de Fertilizare, au sosit pe adresa ministerului 11.000 de solicitări:

„Din dosarele analizate, 3.000 sunt eligibile, iar 1.000 de contracte sunt semnate. Dosarele care nu au fost complete nu au fost declarate neeligibile, ci am cerut completări. Ieri (n.r. 6 martie) am lansat platforma, pentru a fi primite mai ușor [aceste solicitări] (...) și pentru a fi procesate mai rapid”.

Gabriela Firea a mai precizat că pot fi realizate trei deconturi pe an faţă de programul vechi naţional, care permitea un singur decont: „De asemenea, am crescut vârsta de la 42 la 45 de ani. Nu am mai făcut referire la AMH, la valoarea acestuia”.

Studiul a fost realizat online, în perioada ianuarie-februarie 2023, pe un eșantion de 4.495 de respondenţi din România, femei în vârstă de 25-45 de ani, respectiv bărbaţi de 25-60 de ani, din mediul urban.

Conform Institutului Naţional de Statistică, în anul 2021 s-au înregistrat doar 196.858 de nașteri de copii născuţi-vii, cele mai puţine din 1930 până în prezent. 

63% dintre cuplurile tratate de infertilitate au obţinut sarcina în mai puţin de doi ani de tratament. O treime au obţinut sarcina în mai puţin de un an. 

Infertilitatea, diagnosticul care poate fi învins 

Centru de excelență în infertilitate, deschis la București 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe