Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Stările de oboseală după infecția cu SARS-CoV-2 pot să persiste și 6 săptămâni

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 17 noiembrie 2020, ora 12:39

Stările de oboseală post-COVID-19 sunt independente de severitatea infecției inițiale cu SARS-CoV-2, arată un studiu.

Potrivit www.sciencedaily.com, mai mult de jumătate dintre persoanele cu infecție acută COVID-19 continuă să aibă stări persistente de oboseală la 10 săptămâni după boala inițială de care au suferit, potrivit unui studiu recent, publicat în jurnalul PLOS ONE de Liam Townsend și de colegii săi.

oboseala dupa infectia cu sars-cov-2

Fatigabilitatea este una dintre cele mai comune simptome de care se plâng pacienții infectați cu SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, iar consecințele pe termen lung ale bolii nu au fost bine studiate până acum.

În acest studiu nou, publicat în 9 noiembrie, cercetătorii au urmărit fatigabilitatea, precum și caracteristicile pacienților, inclusiv severitatea COVID-19, markerii de laborator, valorile markerilor inflamatori și afecțiunile preexistente în cazul a 128 de participanți la studiu care au fost anterior infectați cu SARS-CoV-2.

Participanții, toți recrutați dintr-un spital din Dublin, Irlanda, au fost în proporție de 54% femei, cu o vârstă medie de 49,5 ani. În plus, 55,5% dintre participanți au fost internați în spital pentru tratamentul COVID-19, iar restul au fost tratați în ambulatoriu. În medie, ei au fost evaluați pentru acest studiu pe o perioadă de 72 de zile după externarea din spital sau, dacă au fost tratați în ambulatoriu, la 14 zile după diagnostic.

Pe baza unui scor al participanților pe scala CFQ-11 (Chalder Fatigue Scale), 52,3% dintre participanții la studiu au întrunit criteriile pentru oboseală la momentul evaluării, la cel puțin 6 săptămâni după infecția cu SARS-CoV-2. Doar 42,2% dintre pacienți au raportat că se simt de parcă și-ar fi recăpătat sănătatea.

Important de reținut este faptul că nu a existat o asociere între severitatea COVID-19, nevoia de spitalizare sau analizarea de rutină a markerilor inflamatori cu probabilitatea ca pacienții să se confrunte cu oboseală persistentă după infecția de tip COVID-19.

Studiul are și limite

Deși acest studiu este limitat – în sensul că această cohortă de populație a fost predominant alcătuită din persoane albe și irlandeze, iar pacienții au fost evaluați doar la un singur moment, fără niciun fel de follow-up – autorii lui au descoperit că sexul feminin și un istoric medical de anxietate sau depresie au fost mai frecvente în grupul persoanelor cu oboseală severă.

„Acest studiu scoate la iveală povara oboselii post-COVID. El demonstrează și faptul că oboseala de după COVID-19 nu este legată de severitatea infecțieiinițiale, așa că anticiparea dezvoltării oboselii nu este deloc ușoară”, au declarat autorii cercetării.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: oboseala cronica oboseala covid-19 persoane cu covid-19 pacienti cu COVID-19 infectie cu coronavirus infecție cu SARS-CoV-2

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.