Newsflash
Internaționale

Numărul persoanelor care suferă de demență va crește cu 40% până în 2030

de Dorina Novac - sept. 3 2021
Numărul persoanelor care suferă de demență va crește cu 40% până în 2030

Peste 55 de milioane de oameni din lumea întreagă trăiesc cu demență, o tulburare neurologică care provoacă pierderea meoriei și care produce pagube de peste 1,3 trilioane de dolari pe an, a precizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Starea progresivă poate fi cauzată de un accident vascular cerebral, de leziuni cerebrale sau de boala Alzheimer. Potrivit unui raport OMS, odată cu îmbătrânirea populației, se estimează că numărul persoanelor afectate de demență va crește la 78 de milioane până în 2030 și la 139 de milioane până în 2050, scrie Reuters.

pacienti dementa

Doar o țară din patru are o politică națională în vigoare pentru sprijinirea pacienților cu demență și a familiilor acestora.

„Demența le răpește milioanelor de persoane amintirile, independența și demnitatea lor, dar ne răpește și nouă oamenii pe care îi cunoaștem și îi iubim”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Potrivit sursei citate, miniștrii Sănătății au convenit, în 2015, asupra unui plan global de acțiune, care să includă diagnosticarea timpurie și îngrijiri medicale, dar, multe dintre țări, nu reușesc să îndeplinească obiectivele fixate până în 2025.

„Demența este cu adevărat o problemă globală de sănătate publică și nu doar în țările cu venituri mari. De fapt, peste 60% dintre persoanele cu demență trăiesc în țări cu venituri mici și medii”, a explicat Katrin Seeher, expert în departamentul de sănătate mintală din cadrul OMS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe