Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Noi recomandări OMS despre echipamentele de radioterapie

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 9 martie 2021, ora 15:16

Recent, Organizația Mondială a Sănătății a dat publicității un ghid cu recomandări cu privire la echipamentele folosite în radioterapie pentru lupta împotriva cancerului.

Noile recomandări de la OMS și de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (International Atomic Energy Agency - IAEA) cu privire la procurarea echipamentelor de radioterapie ar putea îmbunătăți accesul la această opțiune de tratament împotriva cancerului care lipsește în multe părți ale lumii, se arată într-un comunicat de presă al OMS. 

ghid oms radioterapie

Noile recomandări tehnice (puteți accesa documentul aici) au obiectivul de a asigura specialiștii că selecția echipamentului de radioterapie este indicat pentru contextele țării și ale facilităților din sistemul de sănătate, că tratamentul este furnizat în condiții de siguranță, că este menținută calitatea și că serviciile sunt sustenabile.

Publicația este destinată pentru profesioniștii din domeniul medical, pentru fizicienii medicali, pentru inginerii clinici și biomedicali, pentru oncologii cu pregătire în ceea ce privește radiațiile, pentru oncologi și pentru orice alt specialist cu responsabilitate în fabricarea, plănuirea, selectarea, achiziționarea, instalarea sau folosirea echipamentelor de radioterapie.

Ghidul – pe care îl puteți descărca de pe site-ul OMS – a fost dezvoltat ca parte din colaborarea dintre Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Internațională pentru Energie Atomică, pentru a asigura siguranța și calitatea folosirii medicale a radiațiilor.

Câți pacienți cu cancer au nevoie de radioterapie

Potrivit OMS, peste 50% dintre pacienții cu cancer necesită radioterapie ca parte din îngrijirea și lupta împotriva acestei boli, iar radioterapia este frecvent utilizată entru a trata cele mai frecvente tipuri de cancere, cum ar fi cancerul mamar, cancerul de col uterin, colorectal și cancerul pulmonar.

Cu toate acesea, arată OMS, accesul la radioterapie este inadecvat, mai ales în țările cu venituri mici și mijlocii. Citiți aici mai multe despre tipurile de echipament de radioterapie descrise în ghidul OMS, precum și despre alte instrumente esențiale pentru controlul calității și folosirea în siguranță.

Etichete: Radioterapie recomandari OMS OMS tratament cancer cancer de san cancer mamar radiatii

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.