Unica șansă a României de a juca un rol global în domeniul inovării în tehnologie medicală ar putea fi Inteligenţa Artificială.
Ea presupune investiţii minime în infrastructură, cu câștig maxim. Este nevoie însă de investiţii în educaţie și, cel mai important, de o viziune la nivel decizional.
Elena Ovreiu a absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicaţii din cadrul Politehnicii din București în 2009. În paralel a urmat și cursurile Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE. Facultatea a terminat-o în Singapore, la Nanyang Technological University, acolo unde și-a realizat proiectul de diplomă în prelucrare de imagini.
A continuat cu un doctorat în Franţa în imagistică computaţională și apoi s-a perfecţionat în domeniu prin stagii în diverse alte universităţi din Israel, Columbia și China. Din 2013 este lector la Politehnica București, antreprenor și președinte al GOMITech, ONG care susţine inovaţia în tehnologie medicală.
Inovaţia în domeniul tehnologiilor medicale câștigă tot mai mult teren în lume, Inteligenţa Artificială (IA) venind cu o contribuţie majoră în managementul pacientului, al spitalului, dar și al sistemului medical în ansamblul său. Este momentul ca și românii să înţeleagă care sunt beneficiile și impactul pozitiv al acesteia în sănătate.
Anual, în lume se desfășoară diverse manifestări știinţifice în domeniul inovării în tehnologia medicală. De ceva vreme, România a intrat și ea în grupul select al ţărilor în care sunt organizate astfel de evenimente. Și asta datorită unui inginer român cu doctorat în Franţa, Elena Ovreiu, care a fondat Școala Internaţională de Imagistică cu Aplicaţii în Medicină (SSIMA), împreună cu doi importanţi parteneri străini, The Medical Image Computing and Computer Assisted Intervention Society (MICCAI) și European Society of Medical Imaging Informatics (EuSoMII).
Anul acesta se desfășoară a cincea ediţie a SSIMA, la București, în perioada 16-20 septembrie, evenimentul fiind organizat de Asociaţia GOMITech împreună cu MedicHub și în parteneriat cu Universitatea Politehnica din București, UMF „Carol Davila” din București, Institutul „Technion” din Israel și Universitatea de Tehnică din Eindhoven, printre parteneri regăsindu-se și Ambasada Israelului în România.
În exclusivitate pentru „Viaţa medicală”, Elena Ovreiu vorbește despre temele care vor fi dezbătute în cadrul acestui eveniment, dar și despre potenţialul ţării noastre în ceea ce privește implementarea IA în domeniul medical.
Deja vorbim de tradiţie în cazul SSIMA – anul acesta organizaţi a cincea ediţie. Ce înseamnă acest eveniment pentru România?
SSIMA 2019 este singurul eveniment din Europa Centrală și de Sud-Est, derulat sub egida MICCAI și EuSoMII. SSIMA devine astfel „un festival” de inovaţie în tehnologia medicală, în care există mai multe componente: componenta academică – trei școli de vară (pentru medici, pentru ingineri, dar și pentru elevi de liceu) –, dar și componenta de business, unde vor fi prezente companii inovatoare din domeniul sănătăţii. Faptul că MICCAI și EuSoMI se asociază cu evenimentul nostru și îl promovează în toată lumea înseamnă că văd un potenţial în această parte a Europei și acest lucru ne bucură.
Care a fost motivaţia organizării unei asemenea școli?
Ne-am dorit ca România să devină un hub de inovaţie în tehnologie medicală în regiune. Și, desigur, primul pas în acest demers este educaţia. Înainte de a face inovaţie, la orice nivel (startup-uri, companii sau mediul academic), trebuie să creăm o masă critică de oameni educaţi în acest domeniu. Mai mult decât atât, este important să formăm o comunitate de medici, ingineri și oameni de business în România.
Aţi avut un model care v-a inspirat?
Ideea mi-a venit după ce m-am întors din Franţa, unde făcusem doctoratul în domeniu, apoi am lucrat în Israel, China – înainte fusesem în Singapore – și am văzut că în toate ţările acestea se punea accentul pe inovaţie în tehnologia medicală și se alocau bugete foarte mari. Mai mult decât atât, am ales să mă specializez în domeniul acesta în urma participării la un astfel de eveniment internaţional, pe când eram studentă la Politehnica din București. Organizând și în România ceva de genul acesta, mi-am dorit să pot schimba, la rândul meu, destine.
De ce credeţi că România ar putea să devină un astfel de hub?
Deoarece consider că avem resursele umane pentru aceasta. Avem informaticieni și medici foarte buni pe care școala românească îi produce, de multe ori, pentru toată Europa de Vest. Mai mult decât atât, sunt mulţi cercetători de origine română la universităţi de prestigiu, precum Harvard, MIT, care își doresc să ţină legătura cu România și să colaboreze cu specialiști din ţară. Și acest lucru este demonstrat prin prezenţa lor la evenimentul SSIMA. Pe lângă faptul că avem resurse umane, problemele din sistemul medical românesc ne oferă un teren fertil pentru a dezvolta proiecte în acest domeniu.
Aţi pornit singură în acest demers?
Din România, da, dar am avut doi parteneri de marcă din străinătate: profesorul Alfred M. Bruckstein din Israel, de la Institutul „Technion”, și profesorul Bart ter Haar Romeny, de la Universitatea de Tehnică din Eindhoven, considerat unul dintre pionierii imagisticii medicale din Olanda. Ambele ţări sunt huburi globale în tehnologie medicală. Ulterior, în 2017, am înfiinţat, împreună cu cei doi profesori, un ONG – GOMITech – prin intermediul căruia organizăm evenimentul, alături de partenerii noștri.
Această ediţie vine cu noutăţi?
Este o ediţie mult mai complexă, având mai multe sesiuni și evenimente care se vor desfășura în paralel: un masterclass de IA, sesiuni de hands-on organizate de reprezentanţii industriei, un eveniment dedicat startup-urilor medicale din regiune, sesiuni în comun pentru medici și ingineri. Pentru prima dată, organizăm și o conferinţă care se adresează factorilor decizionali din România, precum reprezentanţi ai autorităţilor centrale și locale, managerilor de spitale și nu numai. La această conferinţă am invitat ca vorbitori pionieri ai tehnologiei medicale din ţări precum Anglia, Israel, Olanda, care vor prezenta modelele de inovaţie folosite în ţările lor și implicarea guvernelor în susţinerea tehnologiei medicale. SSIMA a devenit foarte atractivă și pentru zona de business: unele dintre cele mai inovatoare companii medicale din lume își vor prezenta soluţiile într-un panel dedicat. Mai mulţi reprezentanţi ai unor fonduri de investiţii în MedTech din Silicon Valley și Israel și-au anunţat participarea la eveniment. Atât companiile, cât și investitorii se pot conecta cu piaţa din România, cu startup-urile de la noi, ajutând astfel la dezvoltarea domeniului în ţară. De-a lungul timpului am primit mai multe solicitări de la astfel de companii, universităţi, investitori de a colabora cu spitale sau universităţi din România.
Ce teme veţi aborda în sesiunile comune medici-ingineri?
Săptămâna SSIMA va începe cu un masterclass în Deep Learning (DL), un subdomeniu al IA cu aplicaţii deosebite în radiologie. Profesorul Bart Romeny va prezenta conceptele de bază ale DL și aplicaţiile acesteia în medicină. O altă sesiune comună va viza etica și legislaţie – cum obţinem date medicale pentru cercetare, care este responsabilitatea legală a medicului care folosește o soluţie cu IA.
În România, dacă un medic ar dori să se implice într-un asemenea proiect, ar avea cum s-o facă?
Din păcate, în România nu avem centre de cercetare dedicate acestui domeniu. În schimb, există grupuri de cercetare în universităţi tehnice care dezvoltă proiecte de tehnologie medicală și, de asemenea, sunt și câteva startup-uri care dezvoltă soluţii medicale. Este adevărat că prezenţa lor este similară cu cea a unor oaze în deșert, dar este un început și sperăm să avem cât mai multe astfel de proiecte. Aceste echipe, în mare parte tehnice, au mare nevoie de colaborarea cu medicii. Prin SSIMA ne dorim crearea unei platforme care să conecteze medicii interesaţi de inovaţie cu echipele tehnice care au nevoie de expertiză medicală în echipa lor.
Mai concret...
Mi s-a întâmplat, de curând, să întâlnesc un medic rezident care dezvoltase o proteză de mână. A implementat de unul singur componenta hardware, pentru că nu a găsit o echipă care să îl ajute din punct de vedere tehnic. În același timp, studenţii de la Politehnică dezvoltau o proteză asemănătoare și căutau cu disperare un medic cu care să colaboreze. Astfel de oameni – atât din ţară, cât și din străinătate – ajung să lucreze împreună folosind platforma SSIMA. De asemenea, startup-urile care sunt în căutare de investitori, care vor să aducă în echipa lor consultanţi de renume sau vor să își cunoască mai bine competiţia internaţională, o pot face prin intermediul SSIMA.
Când e vorba de inovaţie, cercetare, trebuie să ne gândim și la bani. Este nevoie de bani mulţi în acest domeniu?
Depinde ce vrem să facem. Dacă ne dorim să dezvoltam soluţii software care folosesc IA, nu este nevoie de investiţii mari. Avem nevoie de date medicale pe care le obţinem din spitale, de resursă umană, inclusiv pentru pregătirea datelor, și de putere de calcul. Dacă ne dorim să dezvoltăm echipamente medicale, atunci evident că este nevoie de investiţii mult mai mari. Consider că cea mai urgentă și ieftină investiţie este în pregătirea de specialiști în IA și punerea la dispoziţie a datelor medicale din spitale, astfel încât să poată fi folosite de echipele care dezvoltă soluţii medicale.
În final, ce v-aţi dori să înţeleagă participanţii de la acest eveniment?
În primul rând, faptul că IA nu o să înlocuiască medicii, dar medicii care nu folosesc IA sigur vor fi înlocuiţi de cei care folosesc IA. Și atunci, nu pot să nege prezenţa IA în medicină, ci trebuie s-o adopte. Mulţi medici se tem că vor fi înlocuiţi de IA. Din contră, sistemele ghidate de IA vor lucra ca un asistent al medicului, dar niciodată nu vor înlocui medicul. În schimb, îi vor ușura viaţa în multe privinţe.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe