Newsflash
Știri

Institutul „M. Nasta” anunță construirea unui nou Centru de Diagnostic și Tratament al TB

de Florentina Ionescu - ian. 12 2023
Institutul „M. Nasta” anunță construirea unui nou Centru de Diagnostic și Tratament al TB

Reprezentanții Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București vin cu vești bune încă de la începutul acestui an.

„Ianuarie 2023 este momentul în care putem anunța că locația donată de boierul Zerlendi va beneficia de bani europeni pentru construcția unui nou «Centru de Diagnostic și Tratament al Tuberculozei», păstrând astfel integru scopul pentru care terenul a fost donat comunității”, se arată în mesajul semnat de dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „M. Nasta”, publicat pe aseară pe o rețea socială.

Clădirea din Calea Șerban Vodă nr. 189 datează din anul 1894, an în care boierul „Zerlendi” donează către sectorul 3 „Albastru” al Primăriei „Comunei București”, prin testamentul cu nr. 18426, un teren cu scop de adăpost pentru persoanele sărace. La data donației, pe teren existau unele clădiri destinate acestui scop, care ulterior au fost renovate de primărie, se menționează în aceeași postare. 

„Sindromul” Zerlendi 

Marius Nasta

Între anii 1916-1917 a fost construită de Theodor Cricoriu o nouă clădire cu destinația de azil, „adăpostire bătrâni, infirmi săraci și din poporul de jos”.

În anul 1918, Societatea pentru Izolarea Tuberculozei, condusă de Profesorul Irimescu, a cerut primăriei să îi cedeze aceste ruine, spre reparare și înzestrare, pentru tuberculoși și săraci, având un număr de 40 de paturi.

Astfel că începând cu anul 1918 locația este renovată de Societatea pentru Izolarea Tuberculozei cu fonduri obținute de la primăria „Comunei București” (între 500.000 și 1.000.000 de lei/an), dar și cu banii strânși de Societate, prin construcția de pavilioane noi, mărind capacitatea locației la 200 de paturi. Proiectul și realizarea pavilionului central actual s-a întins în timp, forma actuală datând de la 1930. 

Institutul Marius Nasta închide secția Zerlendi 

După 1920 și până la al Doilea Război Mondial, spitalul a continuat să fie o unitate de avangardă în promovarea ideilor progresiste care priveau organizarea luptei antituberculoase din România și în formarea cadrelor de specialitate, potrivit paginii de Facebook a Institutului „Marius Nasta”.

Pentru confirmarea acestei idei, în anul 1935, Cornel Adameșteanu, de la Clinica Profesorului Iacubovici, face aici la „Zerlendi” prima operație Iacobeus, punând piatra de temelie a chirurgiei tuberculozei în România.

„Aveți mai jos câteva imagini din perioada în care Zerlendi avea încă pacienți, porțile spitalului închizându-se în 2020”, a mai scris dr. Beatrice Mahler. 

tabel Marius Nasta

Mai multe proiecte despre această unitate spitalicească nouă găsiți pe site-ul Ministerului Sănătății, la următorul link:

https://www.ms.ro/wp-content/uploads/2023/01/OBIECTIVELE-DE-INVESTIŢII-APROBATE-PENTRU-FINANŢARE-PRIN-PNRR-_C12-MS-I2.1Infrastructură-spitalicească-publică-nouă.pdf

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe