Cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, celebrată la data de 31 mai, Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, consideră că soluția pentru reducerea fumatului o reprezintă educația adolescenților din ciclul gimnazial.
La nivel mondial, 37 de milioane de copii cu vârste între 13 și 15 ani consumă tutun, în timp ce consumul de țigări electronice în rândul adolescenților depășește nivelul înregistrat la adult. În Regiunea OMS Europa, din care face parte și România, 11,5% dintre băieți și 10,1% dintre fetele cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani sunt consumatori de tutun, ceea ce înseamnă aproximativ 4 milioane de copii.
„Într-o lume în care politica de marketing poate induce percepții greșite, soluția noastră, a echipei din Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta este reprezentată de educația adolescenților din ciclul gimnazial cu privire la efectele țigărilor electronice și ale produselor din tutun. Acestea creează o dependență greu de învins, încă din primele zile de utilizare, motiv pentru care educația și informarea sunt singurele în măsură să ofere reperele necesare adolescenților pentru a lua decizia corectă în față provocărilor specifice vârstei. Educația și informarea o putem face noi, medicii, și bineînțeles având alături părinții”, a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București, într-un comunicat remis redacției.
Tema Zilei Mondiale fără Tutun dată de OMS în acest an vizează „protejarea copiilor de interferența cu industria tutunului”, ocazie cu care OMS a lansat și raportul „Hooking the next generation”, care evidențiază modul în care industria tutunului implementează campanii de marketing și targhetează unele medii politice pentru a crește gradul de dependență la tutun în rândul tinerilor.
Produse precum țigările electronice și pungile cu nicotină câștigă popularitate în rândul tinerilor, motiv pentru care aproximativ 12,5% dintre adolescenții din regiune au folosit țigări electronice în 2022, comparativ cu 2% dintre adulți. În unele țări din Europa, ratele de utilizare ale țigărilor electronice în rândul copiilor de școală sunt de 2-3 ori mai mari decât ratele de fumat.
Conform raportului OMS, 20% dintre tinerii de 15 ani chestionați au declarat că au folosit țigări electronice în ultimele 30 de zile. Situația este îngrijorătoare și prin faptul că studiile demonstrează că utilizarea țigărilor electronice crește consumul de țigări convenționale, în special în rândul tinerilor nefumători, de aproape trei ori și tinde să reducă semnificativ progresele realizate în ultimii ani în controlul tutunului.
Marketingul agresiv are o motivație clară, prin orientarea produselor livrate către tânăra generație, ca un răspuns la deficitul creat de abandonarea fumatului de către populație sau de pierderea fumătorilor, ca urmare a afecțiunilor induse de fumat.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe