Newsflash
Advertorial

41 de județe, aproape 100.000 de persoane evaluate

41 de județe, aproape 100.000 de persoane evaluate

Cel mai amplu proiect de depistare precoce - screening, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente.

 

 Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta implementează sub coordonarea Ministerului Sănătății, de mai bine de 5 ani, cel mai mare program de screening activ al tuberculozei  Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al TB, inclusiv al TB latente” - SCREENING TB. Pentru că am ajuns la final dorim ca datele acestei activități să ajungă la dumneavoastră, beneficiarii direcți sau indirecți ai acestui proiect. 

Cu ajutorul a 4 caravane mobile de radiologie și analize conexe pentru depistarea precoce a tuberculozei am ajuns în toate cele 41 de județele țării. Proiectul a furnizat gratuit servicii de diagnostic al tuberculozei atât de necesare având în vedere numărul mare de bolnavi de tuberculoză care se tratează anual în România. Tuberculoza se vindecă, dar este esențial să fie depistată din timp pentru a putea fi tratată.

94.028 de persoane au beneficiat de serviciile oferite de echipa de screening al tuberculozei

 

 • 84.503 persoane din zonele rurale ale României cu acces dificil sau deficitar la servicii medicale 
 • 6.794 persoane private de libertate sau în arest preventiv din sistemul național de penitenciare
 • 1.627 persoane fără adăpost din București
 • 1.114 consumatori de droguri injectabile din București

              Datorită managementului eficient al resurselor și mobilizării întregii echipe, aproape 100.000 de persoane au  beneficiat de examen radiologic al toracelui în caravanele mobile, depășindu-se cu mult ținta de 75.010 persoane.  Inovația adusă de proiect constă în utilizarea inteligenței artificiale pentru depistarea unui scor de risc privind tuberculoza, urmată de  examinarea sputei prin testare genetică, ceea ce a permis atât identificarea rapidă a cazurilor de tuberculoză cât și depistarea cazurilor de tuberculoză rezistentă. 

 • Proiectul a demonstrat o rată remarcabilă de detecție a tuberculozei de peste5 ori mai mare decât rata națională raportată în cadrul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control a Tuberculozei (PNPSCT). Mai exact rata de incidență identifcată este de 250,83 cazuri la suta de mii de persoane. Incidența națională oficială raportată de Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control a Tuberculozei, a fost: 57,1  în 2020, 39,7  în 2021,  46,1 în 2022, cifre raportate la suta de mii de locuitori, conform recomandărilor OMS.
 • Rata cea mai mare de incidență a fost înregistrată la populația fără adăpost, care este categoria cea mai afectată, cu o rată de incidență alarmantă de 1113,76 la suta de mii de locuitori. Pe locul secund se situează incidența tuberculozei depistată în rândul persoanelor care utilizează droguri injectabile, cu o rată de depistare de 576,37 la suta de mii de locuitori.  Menționăm că evaluarea acestor categorii de persoane a fost realizată exclusiv pentru regiunea București-Ilfov.
 • În ceea ce privește screening-ul TB din zonele rurale, s-a evidențiat o rată de detecție de trei ori mai mare decât incidența națională, adică de 147,64 la suta de mii de locuitori. 
 • Persoanele aflate în închisoare au avut o rată mică de detecție, 44,84 la suta de mii de locuitorica urmare a eforturilor PNPSCT și a inițiativei anterioare de screening E-DETECT, care au vizat această categorie.

Este important să menționăm că depistarea prin screening activ al tuberculozei, este o modalitate care completează depistarea pasivă pe care PNPSCT o realizează constant, datele raportate în primele 9 luni ale anului 2023, comparativ cu cele din 2022, evidențiază o creștere a numărului de cazuri de tuberculoză depistate cu 7%. In primele luni ale acest an au fost identificate 7.276 cazuri  de tuberculoză față de 6.747 cazuri în 2022, cu 529 mai multe decât în anul precedent.

               „Screeningul TB s-a dovedit un succes în condițiile în care problemele ridicate de prevenție în Româna sunt complexe. Indicatorii acestui proiect au fost depășiți cu cel puțin 20%. Mulțumesc echipelor, managementului din acest proiect și partenerilor  din zona asociațiilor de suport. Ministerul Sănătății a demarata o campanie de schimbare a paradigmei tratării pacientului cu tuberculoză de la intervenția în spital, la tratarea în ambulatoriu. Este extrem de important că Ministerul Sănătății a aprobat recent cele trei mari strategii sectoriale vizând tuberculoza, HIV-SIDA și vaccinarea.” a declarat domnul Ministru al Sănătății Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila în deschiderea Conferinței.

Dacă este să vorbim de repartiția pe regiuni a tuberculozei, cel mai mare număr de cazuri a fost depistat în Regiunea Nord-Est, în vreme ce Regiunile Centru și Vest au înregistrat cele mai puține cazuri, similar de altfel cu rata de incidență a tuberculozei în cadrul PNPSCT.

               „Atingerea obiectivelor acestui proiect reprezintă un efort comun al unei întregi echipe, pentru care

mulțumesc tuturor. Utilitatea și necesitatea derulării acestui proiect la nivel social este demonstrată prin atingerea și depășirea obiectivelor. Rezultatele obținute arată nevoia populației din zonele rurale privind accesul la servicii medicale de specialitate. Adaptarea serviciilor de diagnostic a tuberculozei la necesitățile reale ale comunității este direcția necesară în acest moment pentru reducerea coerentă și eficientă a tuberculozei. Distribuția neuniformă a cazurilor de tuberculoză pe teritoriul țării, corelată într-o oarecare măsură cu condițiile socio-economice din regiunile de dezvoltare, impun programe de screening adaptate nevoilor reale din teren. Apariția, din păcate, la un nivel tot mai accentuat a unei categorii de pacienți care necesită  asistență medicală complexă, și mă refer aici la utilizatorii de droguri, care au un risc crescut de a dezvolta tuberculoză, impune măsuri de management direcționat pentru categorii diferite de risc așa cum reiese și din datele proiectului de screening ” a declarat S.L.Dr.Beatrice Mahler, managerul interimar Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

              Acest proiect a adus beneficii profesionale și personalului medical. Proiectul a debutat având drept țintăfurnizarea programelor de formare specifică pentru 560 de profesioniști, în final 718  asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, asistenți medicali și mediatori sanitari au beneficiat de aceste servicii de educație medicală continuă, aspecte teoretice și practice care au presupus o curiculă acreditată pe baza metodologiei realizate la nivel național. Schimbul de bune practici în domeniul depistării, tratării și supravegherii tuberculozei s-a realizat în cadrul simpozionului internațional ”Screening-ul tuberculozei și migrația în Europa – RoGer” la care au participat 40 de experți TB din 14 țări europene.

„Screening TB a implicat eforturile concentrate ale unei echipe formate din peste 200 de persoane, incluzând aproximativ 60 de experți medicali care au oferit sprijin științific. Organizarea și coordonarea logistică au reprezentat provocări semnificative, deoarece proiectul a fost implementat la nivel național, cu multiple activități incluse. Consider că succesul proiectului este demonstrat de depășirea tuturor indicatorilor propuși. În plus, acest proiect a reiterat nevoia activităților destinate sănătății prin intermediul caravanelor mobile”, a declarat Dragoș Dendrino, manager proiect Screening TB România.

Proiectul a fost cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, și a beneficiat de sprijinul a șase parteneriAsociația Română Anti-Sida, UNOPA, Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, Asociația Samusocial, Fundația Romanian Angel Appeal, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoza Multi drog-rezistentă.   În ciuda dificultăților cu care ne-am confruntat, în special pe durata pandemiei COVID-19, parteneriatul proiectului al cărui lider este Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta și-a încheiat misiunea cu succes. 

 Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta este cea mai importantă unitate medicală din România cu specializare în depistarea și tratarea bolilor pulmonare, inclusiv tuberculoză.

Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” este parte integrantă din Strategia Națională de Control al Tuberculozei.

Pentru mai multe informații despre proiect vă invităm sa vizitați : www.screeningtb.ro 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

 • Tipărit + digital – 249 de lei
 • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe