Newsflash
ACTUALITATE Știri

Tuberculoza multidrog-rezistentă, diagnosticată rapid la „Marius Nasta”

de Cristina GHIOCA - feb. 1 2024
Tuberculoza multidrog-rezistentă, diagnosticată rapid la „Marius Nasta”

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” va putea efectua diagnosticarea rapidă a tuberculozei multidrog-rezistentă cu ajutorul unor echipamente donate de OMS, cu sprijinul guvernului japonez.

Persoanele suspecte de tuberculoză vor avea acces mai facil la diagnosticare prin utilizarea sistemului GeneXpert disponibil, de acum, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Unitatea sanitară a primit, recent, echipamentele și reactivii necesari acestui tip de testare sub forma unei donații făcute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu sprijinul guvernului japonez. Sistemul este utilizat pentru depistarea tuberculozei multidrog-rezistentă.

„Tehnologia GeneXpert oferă informații și ne ajută să ajungem la diagnosticul rapid al rezistenței la principalele antibiotice utilizate în tratamentul tuberculozei, nu doar al tuberculozei sensibile, ci în principal a celei rezistente, pentru că această metodă scurtează foarte mult timpul de diagnostic până la momentul la care pacientul poate să beneficieze de o schemă de tratament individualizată”, a explicat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta”, la conferința de presă prilejuită de efectuarea donației.

Posibilitatea de a utiliza acest sistem este cu atât mai însemnată, având în vedere războiul dintre Rusia și Ucraina, a subliniat prof. dr. Florin Mihălțan, șeful secției Pneumologie III, din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”: „Este un război la frontiera României și acest război are, din punctul de vedere al tuberculozei, și alte riscuri. Sunt pacienți care au chimiorezistențe și care, plecând din Ucraina, supun la risc nu numai România, ci întreaga Europă. De aceea, aceste GeneXpert sunt binevenite, permit un diagnostic rapid și o reacție a terapeutului pe măsură .”

Dincolo de diagnosticul rapid, un alt avantaj al acestei tehnologii este că poate fi utilizată și în afara laboratoarelor. „Măsurile de biosecuritate pe care le au aceste dispozitive, aceste consumabile, permit ca tehnologia să poată fi scoasă din laborator și utilizată aproape de pacient, pentru că nu produce riscuri nici pentru mediu, nici pentru personalul care lucrează cu el”, a adăugat managerul Institului.

Diagnosticul rapid al formelor rezistente de tuberculoză determină reducerea cu cel puțin trei luni a tratamentului cu antibiotice de primă linie care, în această situație este, nu doar ineficient, ci poate să cumuleze reacții adverse. În plus, elimină riscul dezvoltării unor noi tulpini de bacili Koch rezistenți la tratamentul standard al tuberculozei.


Notă autor:

Foto: Dr. Beatrice Mahler la conferința privind realizarea donației de echipamente GenneXpert

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe