Newsflash
Știri

Beatrice Mahler, despre efectele negative ale poluării ambientale și industriale

de L. Budin - feb. 5 2024
Beatrice Mahler, despre efectele negative ale poluării ambientale și industriale

Creșterea deceselor prin cancer pulmonar ca urmare a nivelului crescut de poluanți în aerul exterior depășește în ultimii ani mortalitatea secundară poluării casnice, determinată în mare parte de fumul de țigară.

Asocierea cancer pulmonar - fumat nu mai surprinde pe nimeni, și totuși o mare parte din pacienții cu cancer pulmonar sunt nefumători, se arată într-o postare a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București.

 Este firesc să ne întrebăm ce și mai ales când o persoană nefumătoare are risc de cancer pulmonar”, se adaugă în postarea realizată cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului și semnată de managerul Beatrice Mahler. 

Expunerea la particule poluante poate provoca modificări ale celulelor căilor respiratorii care declanșează cancer pulmonar. Studiile au arătat că aceste schimbări sunt vizibile la aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer pulmonar care nu au fumat niciodată.

Unul din mecanismele descrise indică că particulele PM2,5 provoacă inflamație în plămân. Mutațiile genei EGFR sunt frecvent întâlnite în cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată. 

Un studiu care a prelucrat datele a peste 400.000 de cetățeni din Marea Britanie și din țări asiatice compară ratele de cancer pulmonar mutant EGFR în zone cu diferite niveluri de poluare cu particule PM2,5, evidențiind rate mai mari de cancer pulmonar mutant EGFR la persoanele care trăiesc în zone cu niveluri mai mari de poluare cu PM2,5, se precizează.

Conform cercetărilor, 43% dintre decesele induse de cancerul pulmonar se produc din cauza poluării, din care doar poluarea aerului determină până la 29% dintre cazuri. 

Cancerul care induce cea mai mare mortalitate este cel pulmonar, deci este esențial să recunoaștem că aerul curat este soluția pentru un plămân sănătos (...) Respectarea normelor de calitate a aerului ale Organizației Mondiale a Sănătății par dificil de realizat, însă efectele negative ale poluării casnice, ambientale și industriale sunt reale și se traduc în ani de viață pierduți”, se mai arată în postarea semnată dr. Beatrice Mahler. 


Notă autor:

Sursă foto: Facebook

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe