Newsflash
ACTUALITATE Știri

Noua platformă de asigurări de sănătate, mai aproape de realitate

de Cristina GHIOCA - iul. 26 2024
Noua platformă  de asigurări de sănătate, mai aproape de realitate

CNAS a anunţat semnarea contractului de finanţare pentru noua platformă informatică a asigurărilor de sănătate. Aceasta ar urma să fie funcţională în doi ani.

Accesul neasiguraţilor la servicii medicale de prevenţie, introducerea în lista de medicamente compensate a 28 de medicamente unice și a 22 de denumiri comerciale internaţionale noi sunt doar câteva dintre realizările prezentate recent, la București, de dr. Valeria Herdea, președinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), la șase luni de la preluarea mandatului din fruntea instituţiei. 

„Avem anul acesta o continuare a Contractului-cadru adoptat anul trecut la 1 iulie, care aduce foarte multe modificări. În primul rând, foarte multe servicii preventive pentru persoanele asigurate, dar și pentru cele neasigurate cu risc oncologic. (...) Persoana neasigurată are dreptul (...) la servicii de depistare precoce a bolii oncologice. De asemenea, poate să acceseze servicii de depistare precoce pentru infecţia cu virus hepatitic B sau C, iar gravida pentru testarea HIV”, a  reamintit dr. Valeria Herdea.

Din 2 milioane de persoane neasigurate, 900.000 au cerut o consultaţie la medicul de familie în ultimii doi ani.

În același timp, președinta CNAS a anunţat că a fost semnat contractul de finanţare pentru noua platformă informatică a asigurărilor de sănătate. Aceasta va îngloba toate funcţionalităţile actualei platforme, dar și unele noi: „Încercăm să facem în așa fel încât un cetăţean român să-şi poată lua reţeta de oriunde din Europa, nu doar din România. (...) În al doilea rând, se vor face demersuri astfel încât fiecare cetăţean să-şi poată accesa propriul dosar electronic. (...) Sunt foarte multe lucruri care vor facilita accesul pacientului la servicii medicale”.

Sistem sigur și ușor de folosit

Noua platformă va avea o interfaţă prietenoasă cu utilizatorii, care va permite inclusiv accesul persoanelor cu dizabilităţi la informaţiile privind propria lor sănătate. Pentru ca toate aceste lucruri să fie posibile este însă nevoie de o redimensionare și de o reînnoire a actualului sistem. 

„Se rescrie practic această platformă şi încercăm nu doar să o redimensionăm, dar să o facem și interoperabilă, așa încât toţi furnizorii de servicii medicale să poată vedea dosarul unui pacient, în așa fel încât să-l poată ajuta, să poată interveni şi să simplifice viaţa şi traseul pacientului”,  a explicat dr. Valeria Herdea.  

Securitatea datelor va fi și ea avută în vedere pe noua platformă. „Cel mai important deziderat al nostru este reprezentat de securizarea datelor tuturor românilor. Avem nevoie de securitate cibernetică mai mult ca oricând. Avem nevoie să știm că atunci când mergem în sistemul medical, acesta asigură confidenţialitatea datelor noastre.”

Pași spre o mai bună decontare a serviciilor

O altă realizare evidenţiată de președinta CNAS a fost demararea, de la 1 iulie, a operaţiunilor de decontare a serviciilor medicale utilizând sistemul e-factură. În acest context, ea a anunţat că începând cu lunile aprilie și mai, plata furnizorilor de servicii pentru serviciile realizate se face 100%, inclusiv la nivel de farmacii. 

 În paralel a fost reluată și plata facturilor restante către diverse state europene: „În ultimii ani plăţile serviciilor acordate pentru cetăţenii români [în alte state] au stagnat din cauza diverselor probleme. Începem să ne restabilim credibilitatea, să plătim datoriile, ceea ce înseamnă o altă relaţionare cu colegii din Europa. Nu în ultimul rând, ne reorganizăm pentru a face în așa fel încât punctul naţional de contact de sănătate în domeniul asistenţei medicale transfrontaliere să se poată dezvolta”.

Cu această ocazie, dr. Valeria Herdea și-a exprimat speranţa ca, în viitor, să poată fi demarată o campanie adresată cetăţenilor din vestul Europei, cu scopul de a-i determina „nu doar să aprecieze profesionalismul și modul de abordare, de interacţiune cu pacientul din România”, ci și să acceseze servicii medicale pe teritoriul ţării noastre. 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe