Newsflash
Interviuri

Horia Tecău: „Tehnologia m-a ajutat enorm pe partea de pregătire și comunicare cu echipa”

de Dr. Laura Davidescu - aug. 20 2021
Horia Tecău: „Tehnologia m-a ajutat  enorm pe partea de  pregătire și comunicare cu echipa”

Jucătorul român de tenis Horia Tecău vorbește despre cât de important este să găsești echipa potrivită pentru a performa, dar și despre cum îl ajută tehnologia în cariera sportivă.

Horia Tecău2Termometrul arăta mult peste 30 de grade în dimineaţa în care l-am intervievat pe Horia Tecău, nr. 22 mondial în clasamentul ATP de dublu. L-am întâlnit pe unul dintre terenurile de la Centrul Naţional de Tenis din București, la invitaţia OPPO, brand de tehnologie al cărui ambasador este de câţiva ani. Zâmbitor, a schimbat pase cu ziariștii care au vrut să-l „înfrunte” la fileu, iar apoi a răspuns amabil tuturor curiozităţilor jurnaliștilor.

Ai fost în vacanţă?

Am fost, da. După turneul de la Hamburg, am vrut să stau o săptămână, să fac pauză totală și după aceea să reîncep antrenamentele, dar am simţit nevoia de mai mult și am mai stat încă o săptămână. Am adaptat tot programul.

Am renunţat la un turneu, am schimbat antrenamentele, dar trebuie să respect și lucrul acesta. Când simt nevoia de pauză, trebuie să o iau. De fiecare dată când nu am făcut-o, am ajuns într-un punct de saturaţie, urmat de inflamaţie, accidentări...

CORPUL NE ANUNŢĂ CÂND SĂ NE OPRIM

Medical vorbind, care sunt slăbiciunile tale?

Inflamaţiile, umărul... N-am avut accidentări grave, la care să stau departe de teren mai mult de trei-patru luni. Totuși, mi-am rupt fascia plantară o dată. De cele mai multe ori, am avut probleme când am încercat să forţez pe fondul unei inflamaţii. Nu am ascultat corpul și nu am ţinut cont de oboseală.

Socoteam că fiecare turneu e important, aveam și un partener care conta pe mine, să mergem să jucăm... De fiecare dată când am făcut asta, am avut o accidentare și după aceea am stat pe tușă mai mult decât aș fi stat la început. Dar cred că toţi suntem așa.

Dacă sunt bine 100%, stau și șapte-opt ore pe teren la antrenament, pentru că n-am nimic și simt că pot să antrenez diferite execuţii de care am nevoie. Altfel, corpul ne anunţă când e momentul să ne oprim.

E foarte important tot circuitul pe care îl parcurg – antrenament pe teren, antrenament în sala de forţă, antrenament pe stadion, fizioterapie, încălzire.

Doar încălzirea durează aproape o oră, ca să fiu bine când încep antrenamentul. Asta mă ajută și să mă recuperez mai bine după antrenament, că nu sunt atât de încărcat muscular.

DOI FIZIOTERAPEUŢI LA 80 DE JUCĂTORI

Din cine este compusă echipa ta medicală?

Am fizioterapeut – colaborez din 2009 cu o clinică (n.r. – Kinetic Sport&Medicine) de fiecare dată când vin acasă. Mult timp am luat de la ei câte un fizioterapeut cu mine pe circuit. Aveam nevoie să am omul meu, care mă cunoaște, și să am constanţă.

Nouă ni se pun la dispoziţie servicii când călătorim la turnee, dar sunt doi fizioterapeuţi la 80 de jucători. Am căutat să investesc în partea aceasta, pentru că am simţit nevoia să am pe cineva care să mă ajute să evoluez la o capacitate bună zilnic și să am și o carieră lungă.

Cum arată meniul tău alimentar?

Am fost mereu disciplinat, dar nu am suportat regimul de tipul „zilnic trebuie să mănânci asta și asta”. O luam razna după două-trei zile! Mănânc cereale, fulgi de ovăz, miere, ouă, fructe dimineaţa. Proteine... Și alternez. Într-o zi mănânc porridge cu fructe, în altă zi mănânc ouă cu salată...

După antrenament, din nou iau proteine de recuperare, orez, pui, pește, carbohidraţi. Mereu consum carbohidraţi, ca să mă simt bine a doua zi și să pot să o iau de la capăt. Seara mănânc orez, salată, pește. Mai mănânc și câte-o pizza, sushi, carne, dar consider că o fac echilibrat.

Periodic îmi fac analizele, inclusiv analiza genelor o dată pe an. Trimitem probele în străinătate pentru interpretare. Trebuie verificată tot timpul starea organismului, ca să știu după aceea cât pot să mă antrenez. Verific orele de odihnă, pulsul.

Contează foarte mult să știu dimineaţa, când mă trezesc, că sunt refăcut. Chiar dacă eu cred că mă simt bine, aplicaţiile îmi arată că ar fi cazul să o iau mai ușor sau, din contră, că pot să fac mai mult.

2.500 DE CALORII ARSE LA UN ANTRENAMENT

Câte aplicaţii de sănătate și wellness folosești?

Am două aplicaţii – una pentru recuperare, care-mi arată la prima oră cum m-am odihnit, și una pentru puls și consum caloric. Bine, caloriile mă interesează mai puţin, căci știu deja cam cât ard în timpul antrenamentelor.

La un antrenament intens, consum cam o mie de calorii pe oră în medie. Pe o căldură ca aceasta trec de 2.500-3.000 de calorii per antrenament. Dar în timpul turneelor nu mă antrenez la acest nivel. Trebuie să rămân proaspăt, să fiu bine la meciuri.

horia tecau 1

Astea ar fi aplicaţiile pe care le folosesc eu personal. Dar antrenorul meu mai are un telefon întreg cu aplicaţii, care verifică viteza, explozia... Toate antrenamentele noastre sunt monitorizate și el știe cam ce program de antrenament să-mi dea, ca să avem o creștere continuă în rezultate.

Am și antrenamente mintale, de odihnă, de recuperare, exerciţii de vizualizare, mult dialog interior care, atunci când îl faci ani de zile, devine parte din tine. Sunt niște automatisme care te ajută în momentele de tensiune, ca să știi cum să reacţionezi, să știi cum să-ţi iei o mică pauză.

Ce să spui, cum să treci peste momentul dificil. La tenis, lucrurile acestea nu se opresc niciodată. Mă duc acum la Toronto și urmează să trec prin aceleași episoade de presiune, momente importante, decizii...
Trebuie să fii 100% acolo prezent.

SPRIJIN PE PARTEA DE PREGĂTIRE

Cu câţi antrenori lucrezi?

Antrenori de pregătire am doi – Lucian Nicolescu și Dragoș Vasile. Antrenor de tenis am un austriac – Julian Knowle. Îmi place să am continuitate cu antrenorii, dar și să am colaborări scurte cu specialiști de la care am simţit că pot să învăţ câte ceva nou.

Am căutat mereu o echipă care e dispusă să colaboreze cu oamenii din jur. Și nu toţi sunt. Am învăţat lucrul acesta încă de când am plecat în America, la 15 ani, la academia lui Nick Boletieri. Aveam acolo antrenor de fitness, antrenor de tenis, antrenor special doar pentru serviciu, plus antrenor de mintal.

Toţi colaborau, discutau despre ce lucrează cu mine și simţeam că toată lumea e implicată. Încet-încet creșteam, se vedeau și rezultatele. Am învăţat deschiderea, colaborarea, lucru care nu se întâmplă în România.

Te ajută tehnologia pe teren?

Deciziile pe care le iei în timpul jocului le iei din instinct, le iei din antrenament, le iei în funcţie de adversar. Însă tehnologia m-a ajutat enorm pe partea de pregătire și de comunicare cu echipa cu care lucrez.

Când mă antrenez, am telefonul cu mine, antrenorul meu se uită la exerciţii, am căștile pe urechi. Sunt într-o sală în care e o gălăgie enormă, dar nu aud nimic, decât pe antrenorul meu. E ciudat pentru ceilalţi, pentru că nu sunt atent la socializarea care se întâmplă în sălile de sport.

După aceea, facem analiza jocului, analizăm foarte multe videouri. Trebuie să învăţ cum să ajung la același nivel de încredere, cu aceeași pregătire și același joc, dar cu mai puţin antrenament, ca fizic să rezist mai mult.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe