Mai mult de jumătate dintre români ar fi dispuși să renunțe la zahăr pentru a-și îmbunătăți calitatea alimentației, însă doar 28% ar renunța la carne, arată rezultatele unui studiu recent.
Asociația CIPRA (Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză) a realizat un nou studiu privind percepția românilor asupra calității alimentației lor și schimbările pe care sunt dispuși să le facă, pentru a o îmbunătăți. Rezultatele acestuia au arătat că 39% dintre respondenți (în creștere comparativ cu studiul anterior) consideră că au o calitate bună a alimentației, 53% o evaluează ca fiind medie, iar 7% declară că au o alimentație de calitate slabă.
Atunci când vine vorba de greutate, 47% dintre respondenți spun că sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de greutatea lor actuală, în timp ce 25% se declară nemulțumiți sau foarte nemulțumiți de aceasta.
În același timp însă, 74% dintre aceștia nu au ținut dietă în ultimele șase luni de la momentul completării chestionarului. Pe de altă parte însă, dintre cei care au ținut dietă, doar 12% au făcut-o la recomandarea unui specialist.
În ceea ce privește alimentația echilibrată, 54% dintre români sunt de părere că au un meniu echilibrat, consumând produse din toate grupele alimentare. Legumele, fructele și produsele de panificație rămân în continuare pe primele locuri în topul alimentelor consumate zilnic sau aproape zilnic, cu câte 78% din voturi.
Ele sunt urmate de carne și pește (73%), lactate (68%), ouă (63%), dulciuri (63%).
Pe de altă parte, 20% dintre respondenți spun că frecvent consumă produse vegane, 15% produse speciale (fără gluten, lactoză, zahăr etc), iar 14% mâncare de tip fast-food (burgeri, pizza).
Zahărul, produsele de panificație și carnea se află în top 3 alimente percepute ca fiind nocive pentru sănătate. Cu toate acestea, doar 28% dintre respondenți ar renunța la consumul de carne. La polul opus, 55% dintre participanții la studiu au spus că ar elimina zahărul din alimentație, iar 43% au optat pentru produsele de panificație.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe