Newsflash
JOCURILE OLIMPICE PARIS 2024

Provocări medicale multiple la JO de la Paris din 2024

de Florentina Ionescu - iul. 17 2024
Provocări medicale multiple la JO de la Paris din 2024

European College of Sport Science (ECSS) – Colegiul European de Științe ale Sportului – a organizat încă din 2023 un simpozion pentru medici, pentru a-i pregăti pentru Jocurile Olimpice de la Paris de anul acesta.

În cadrul acelui simpozion al ECSS, medicii au putut să îi întâlnească pe experții din cadrul Comitetului Internațional Olimpic (CIO) și au învățat la ce să se aștepte anul acesta în privința bolilor și accidentărilor. 

Simpozionul, intitulat „Olympic Games in Paris 2024 and medical planning”, a fost împărțit în mai multe categorii și a avut mai mulți speakeri, printre care și Philippe Le Van, chief medical officer pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. 

O prezentare interesantă a fost cea dedicată rolului pe care îl are departamentul medical în comitetul de organizare, în timpul jocurilor olimpice. Pentru JO de la Paris din 2024, FA MED (Functional Area medical sau „zona medicală funcțională”) face parte dintr-un grup mai mare ce oferă servicii în cadrul olimpiadei. 

Obiectivele pe care le au în vedere medicii și cei din stafful medical anul acesta sunt numeroase, se arată în rezumatul prezentării lui Philippe Le Van: crearea unei policlinici cu două aparate de IRM, ecografe, cu servicii de acordare de îngrijiri medicale neprogramate, deschise 24/7, cu consultații specializate în medicina sportivă, în chirurgie ortopedică, în ginecologie, cardiologie, etc., cu un cabinet ce acordă servicii de medicină dentarră cu șapte scaune, cu un serviciu de oftalmologie, fizioterapie și masaj. Toți cei din stafful medical vor avea grijă de cei 10.500 de sportivi ce vor participa la Olimpiada de Vară și de cei 4.400 de sportivi ce participă la Jocurile Paralimpice de la Paris. Pentru a avea grijă de cei 400 de cai de la competiții, vor fi prezenți la Versailles medici veterinari calificați, a mai spus acesta. 

„Noi va trebui să oferim îngrijire medicală pentru 32 de sporturi olimpice, inclusiv 4 sporturi suplimentare (cățărări, surf, skateboarding și breakdance), ceea ce înseamnă că avvem 48 de discipline care se întind pe teritoriul întregii țări (fotbal, navigație cu vele în Marsiliasa, handbal Lille, tir în Chateauroux și surfing în Tahiti) și 22 de sporturi paralimpice”, a spus Philippe Le Van, chief medical officer pentru JO de la Paris 2024. 

Totodată, el a explicat că echipa de medici pe care o coordonează va trebui să aibă grijă de întreaga „familie Olimpică”, de cei din mass-media, de cei 45.000 de voluntari și de întreaga forță de lucru implicată în această ediție: 

„Noi facilităm sosirea delegațiilor medicale din străinătate, importul de medicamente, recunoașterea practicii medicale în Franța, prin schimbarea legislației franceze. Rolul nostru este, de asemenea, să menținem sănătatea tuturor, prin monitorizarea valurilor de caniculă și a oricăror boli care ar putea să îi afecteze pe cei prezenți”. 

O altă prezentare pe o temă la fel de interesantă este cea despre „Fizioterapia la Jocurile Olimpice”. În cadrul acesteia s-a pus accentul pe protejarea sănătății tuturor sportivilor în timpul JO de la Paris. S-a vorbit, totodată, despre rolul profesiei celor care activează în fizioterapie, al celor care asigură intervenții rapide când vine vorba despre prevenția accidentărilor și leziunilor, de recuperarea sportivilor și de sprijinul celor care fac sport de performanță. 

Totodată, s-a menționat că pe lângă terapia fizică sunt și alte discipline la fel de importante: osteopatie, chiropractică, masajul terapeutic – toate acestea au devenit o parte integrantă mai amplă a echipelor de specialiști din medicina sportivă. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/candid-image-attractive-patient-during-appointment-1550854181

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe