Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

UE interzice bisfenolul A în materialele care intră în contact cu alimentele

de Florentina Ionescu - iun. 13 2024
UE interzice bisfenolul A în materialele care intră în contact cu alimentele

Statele membre ale Uniunii Europene aprobă interzicerea bisfenolului A în materialele care intră în contact cu produsele alimentare.

Ținând seama de cele mai recente dovezi științifice și în vederea protejării sănătății cetățenilor și a asigurării celor mai înalte standarde de siguranță alimentară, statele membre au aprobat ieri, 12 iunie, o propunere a Comisiei Europene de a interzice bisfenolul A (BPA) în materialele care intră în contact cu produsele alimentare (MCA). Aceasta înseamnă că, după o perioadă de eliminare treptată, nu va mai fi permisă utilizarea substanței chimice respective în aceste produse în UE, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Decizia se bazează pe o evaluare științifică efectuată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că BPA a avut „efecte nocive potențiale asupra sistemului imunitar”.

Această interdicție se va aplica în principal utilizării BPA în ambalaje, cum ar fi materialul de acoperire utilizat la cutiile metalice. Utilizarea BPA în articole de consum precum sticlele din plastic reutilizabile pentru băuturi, răcitoarele de apă sau alte articole de bucătărie va fi de asemenea interzisă.

Interdicția, care a fost propusă în urma unei consultări publice și a unor ample discuții cu toate statele membre, va fi adoptată în mod oficial după o perioadă de control de către Parlamentul European și Consiliu și va intra în vigoare la sfârșitul anului 2024.

În cazurile în care nu există alternative sigure și perioade de tranziție se vor aplica excepții limitate, dacă acestea nu prezintă un risc pentru consumatori. Acest lucru va permite industriei să se adapteze și să evite eventualele perturbări ale lanțului alimentar. 


Notă autor:

Fotografie de la Anna Shvets: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/fructe-citrice-ine-in-maini-proaspat-3645504/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe