Newsflash
Hi-tech & Gadgets

„Etilotest” pentru măsurarea oxigenului

de Florentina Ionescu - mai 31 2024
„Etilotest” pentru măsurarea oxigenului

În viitorul apropiat, un tip nou de senzor ar putea permite ca nivelul oxigenului din sângele pacienţilor internaţi în spitale să fie verificat prin intermediul respiraţiei.

 Tehnologia aceasta este mai fiabilă și mai puţin dureroasă decât metodele clasice. 

În mod normal, nivelul oxigenului din sânge este monitorizat cu ajutorul pulsoximetrelor, mai ales la pacienţii în stare critică. Acestea se fixează pe deget și determină cât de mult oxigen se află în momentul măsurătorii în sângele persoanei. Însă pentru că pulsoximetrele nu sunt precise în proporţie de 100%, medicii au nevoie, în unele cazuri, de prelevare de sânge, întrucât tehnica este un indicator mai precis al nivelului de oxigen. Pentru a crea o metodă mai puţin dureroasă pentru pacient și pentru a nu îl mai înţepa, oamenii de știinţă au creat un tip nou de senzor, pe bază de fluorescenţă.

Diametru de doar 26 mm

Dezvoltat de cercetătorii de la Fraunhofer Institute for Physical Measurement Techniques, din Germania, acest dispozitiv are un diametru de numai 26 de milimetri. El poate fi conectat la o mască prin care pacientul respiră sau la un tub de ventilaţie mecanică. Senzorul este alcătuit dintr-un element sensibil, cu un substrat de aluminiu, acoperit cu un compus chimic fluorescent, numit piren. Atunci când este expus la lumina de la un LED integrat, stratul de piren strălucește la o anumită intensitate. Pe măsură ce moleculele din respiraţia pacientului intră în contact cu acest înveliș, acea intensitate scade. Cu cât este mai mare numărul de molecule de oxigen, cu atât mai scăzută este intensitatea. 

Cercetătorii spun că prin analiza intensităţii la care pirenul devine fluorescent, medicii pot monitoriza continuu și mult mai precis conţinutul de oxigen din respiraţia pacientului care poartă acest senzor.

 


Notă autor:

https://newatlas.com/medical/blood-oxygen-sensor-breath/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe