Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Dispozitiv inovator pentru tratamentul epilepsiei

de Florentina Ionescu - iul. 12 2024
Dispozitiv inovator pentru tratamentul epilepsiei

Medicii au reușit să implanteze, în premieră mondială, un mic dispozitiv pentru stimularea cerebrală profundă, la nivelul craniului unui băiat de 13 ani, cu epilepsie severă.

Britanicul Oran Knowlson suferă de o formă severă de epilepsie, încă de când avea 3 ani. Recent, el a devenit primul pacient din lume care a testat un nou dispozitiv inovator. Acesta i-a fost implantat la nivelul craniului pentru a obţine controlul crizelor epileptice, informează BBC. Prin transmiterea unor semnale electrice în profunzime în creierul pacientului, dispozitivul a reușit să-i reducă cu până la 80% crizele epileptice din timpul zilei. Datorită acestui neurostimulator, băiatul are acum o calitate mult mai bună a vieţii. 

Intervenţia chirurgicală a avut loc în octombrie 2023, ca parte dintr-un trial clinic desfășurat la Great Ormond Street Hospital din Londra, când Oran Knowlson avea 12 ani. Băiatul a fost înrolat în proiectul CADET, o serie de trialuri clinice care evaluează siguranţa și eficacitatea stimulării cerebrale profunde pentru tratamentul formelor severe de epilepsie. Neurotransmiţătorul folosit în cazul său se numește Picostim și este fabricat de Amber Therapeutics, o companie din Marea Britanie.

Cum funcţionează

Dispozitivul emite un puls constant de curent electric. Scopul mecanismului de la baza lui este de a bloca sau întrerupe semnalele electrice anormale din creierul pacienţilor cu epilepsie. Intervenţia chirurgicală la care a fost supus Oran Knowlson, acum în vârstă de 13 ani, a durat aproape opt ore și a avut loc anul trecut. 

Echipa de experţi, condusă de medicul neurochirurg pediatru Martin Tisdall, a introdus doi electrozi în creierul băiatului, până la talamus. Capetele conductorilor din componenţa acestui sistem au fost apoi conectate la un neurostimulator cu suprafaţa de 3,5 cm2, cu o grosime de doar 6 mm. Acesta a fost fixat pe craniu, într-o zonă de unde medicii îndepărtaseră anterior o bucată de os. Neurostimulatorul a fost fixat cu șuruburi pe suprafaţa craniului. Când este pornit, Oran nu simte dispozitivul. Îl poate reîncărca în fiecare zi, prin intermediul unor căști wireless. 

Răspuns în timp real 

S-a mai încercat și în trecut stimularea cerebrală profundă la copiii cu epilepsie, însă până acum neuro­stimulatoarele erau fixate pe piept, iar firele din componenţa lor care ajungeau la creier erau vizibile. Neurostimulatorul dezvoltat de Amber Therapeutics a fost folosit totodată și pentru a trata pacienţii cu boala Parkinson.  

În viitor, echipa de cercetători și medici plănuiește să îmbunătăţească setările acestui neurostimulator, astfel încât dispozitivul să răspundă în timp real la modificările ce au loc în activitatea creierului băiatului din Marea Britanie. În acest fel, ei speră să poată bloca crizele epileptice într-un moment care precede declanșarea lor. 



https://www.bbc.com/news/articles/cg33kgd81mvo, 
https://www.ox.ac.uk/news/2022-02-08-first-human-implant-closed-loop-bioelectronic-research-system


Notă autor:

Foto: captură www.bbc.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe