Newsflash
Hi-tech & Gadgets Interviuri

Catalizator pentru transformarea sistemului de sănătate din România

de Florentina Ionescu - iun. 14 2024
Catalizator pentru transformarea sistemului de sănătate din România

Începând din acest an, conferinţa SSIMA, dedicată inovaţiei în domeniul tehnologiilor medicale, îmbracă alte „haine” și se rebranduiește – devine HealthTech Forum. Elena Ovreiu ne-a vorbit recent despre această schimbare.

Summer School on Imaging with Medical Applications (SSIMA) a început în 2015 ca o școală de vară internaţională, un eveniment mai degrabă academic, de unde i-a venit și denumirea. Evenimentul însemna „o săptămână de cursuri intensive pe teme legate de computer vision și algoritmi în imagistică medicală, dedicate studenţilor, doctoranzilor și tinerilor cercetători din mediul academic și din industrie”, povestește Elena Ovreiu.

De atunci, din anul 2015, evenimentul a crescut organic. A atras, de la o ediţie la alta, și alte categorii de participanţi: medici, pe cei din managementul spitalelor, reprezentanţi ai companiilor și start-upurilor, actori din zona de business. Plaja de subiecte discutate la eveniment s-a extins și ea, SSIMA abordând teme precum: chirurgia robotică, inteligenţa artificială în medicină, investiţii în sănătate, soluţii de digitalizare, managementul situaţiilor de criză ș.a. 

„Având în vedere nivelul vorbitorilor, majoritatea internaţionali, care sunt fie profesori la universităţi de prestigiu din străinătate, fondatori de companii, manageri ai unor spitale mari, fie președinţi sau vicepreședinţi ai unor companii renumite din domeniul medical sau investitori, a fost absolut natural ca ei să-și atragă la eveniment și omologi din ţară, precum și reprezentanţi ai guvernului și ambasadelor ţărilor de unde vin”, a declarat Elena Ovreiu pentru Viaţa Medicală

Ce reflectă noul nume 

În felul acesta, evenimentul a devenit o platformă de business de unde pornesc colaborări, se nasc start-upuri; unde reprezentanţii spitalelor se întâlnesc cu producătorii de tehnologie sau cu alte spitale din străinătate, start-upurile se întâlnesc cu investitori, potenţiali mentori sau spitale în care să își implementeze soluţiile; unde medicii află care sunt noile tehnologii din domeniu sau încep colaborări cu medici din afara României. „Așadar, noua denumire – HealthTech Forum – reflectă mult mai bine ceea ce este evenimentul astăzi: un forum în care se întâlnesc toţi actorii din domeniul tehnologiei medicale și inovaţiei în sănătate din ţară și reprezentanţi semnificativi ai domeniului din străinătate”, a punctat Elena Ovreiu, cofondatoare și președintă a SSIMA Re:Imagine Healthcare.

După o pauză de doi ani (în 2023 SSIMA nu a avut loc), am vrut să aflu de la interlocutoarea mea ce va aduce nou HealthTech Forum în domeniul inovaţiilor și al tehnologiilor medicale. Având în vedere că în România a început să se investească masiv în construcţia de spitale noi sau renovarea celor existente, în dotarea spitalelor cu tehnologie, precum și în digitalizarea sistemului de sănătate, prin HealthTech Forum organizatorii doresc să susţină spitalele în acest proces. Să le ofere modele de bune practici de la spitale de top din afară, modele complete de digitalizare și, mai ales, acces la soluţii inovatoare. „Asistăm la o tranziţie a sistemului de sănătate către unul digital, modern. De aceea, este esenţial să ne asigurăm că spitalele din România au acces la cele mai recente informaţii și resurse pentru a implementa aceste schimbări în mod eficient.”

Prin intermediul HealthTech Forum, organizatorii evenimentului oferă o platformă de colaborare și schimb de cunoștinţe între spitalele din România și cele de top din străinătate. Tema de anul acesta este „Smart Hospitals”, adică spitale inteligente: „Vom aduce împreună toţi actorii implicaţi pentru a discuta și explora soluţiile inovatoare care pot transforma spitalele în instituţii moderne și orientate spre pacient”. 

Componenta de expoziţie, printre noutăţi 

Conceptul conferinţei SSIMA s-a transformat gradual, la fiecare ediţie, de la un eveniment știinţific la unul de inovaţie și business. „Anul acesta doar am anunţat această schimbare și, în consecinţă, am schimbat și numele. De asemenea, am redus durata evenimentului de la cinci zile la două zile. Cinci zile erau potrivite pentru un eveniment știinţific, un curs intensiv, un fel de retreat unde se discuta despre un anumit topic.” Organizatorii au observat însă că vorbitorii veneau tot pentru două-trei zile. Astfel, se forma o perioadă de vârf, atunci când veneau cei mai relevanţi dintre speakeri. Acum, evenimentul are o durată de două zile și vor fi toţi invitaţii prezenţi în același timp, a punctat Elena Ovreiu. 

O altă schimbare menţionată de interlocutoarea mea este aceea că organizatorii au crescut zona de expoziţie. Prin componenta de expoziţie, scopul HealthTech Forum este de a aduce împreună toţi actorii care dezvoltă sau fac inovaţie în domeniul medical: companiile de echipamente medicale, cele de tehnologie (cloud, cibersecurity, infrastructură IT, telecomunicaţii), de soluţii software; industria farma; constructorii de spitale; soluţii de green energy care sunt parte din „Smart Hospitals”; universităţile care au proiecte în domeniul medical; institutele de cercetare; start-upurile; asociaţiile de pacienţi. „Doar aducându-i pe toţi împreună vom reuși să ajutăm la creșterea ecosistemului de inovaţie în sănătate în România și la crearea unui sistem de sănătate integrat și modern”. 

Promovarea celor mai bune practici 

Prin aceste modificări, organizatorii HealthTech Forum doresc să facă evenimentul mai relevant și mai concentrat pe colaborare și implementare de soluţii practice. „Ne dorim ca HealthTech Forum să devină un catalizator pentru schimbările necesare în sistemul de sănătate românesc, facilitând conexiuni valoroase și promovând cele mai bune practici și tehnologii disponibile pe piaţă.” 

Acest forum nu este doar o conferinţă, conchide Elena Ovreiu, ci o platformă de networking și de parteneriat; un loc unde ideile și inovaţiile se transformă în proiecte concrete care pot schimba în bine viaţa pacienţilor și a profesioniștilor în sănătate.

Evenimentul HealthTech Forum va aduce multiple beneficii României și specialiștilor români care activează în domeniul MedTech: 

  • Acces la inovaţii și tehnologii avansate: vor fi aduse în prim plan cele mai recente inovaţii și tehnologii avansate din domeniul medical, oferind specialiștilor români ocazia de a învăţa despre noile tendinţe și soluţii inovatoare, care pot fi implementate în spitalele din România. 
  • Networking și colaborare: HealthTech Forum este o platformă de networking unde specialiștii români vor putea interacţiona cu experţi internaţionali, companii de top din domeniul MedTech, universităţi și institute de cercetare, spitale. 
  • Dezvoltare profesională: participarea la sesiuni le va oferi profesioniștilor români oportunităţi de dezvoltare profesională, îmbunătăţindu-le abilităţile și cunoștinţele în domeniul MedTech. 
  • Implementare de soluţii practice: vor fi oferite modele de bune practici și studii de caz concrete care pot fi adaptate și implementate în spitalele românești, contribuind la digitalizarea și modernizarea sistemului de sănătate. 
  • Sprijin pentru start-upuri și inovaţii locale: prin aducerea împreună a start-upurilor locale și a marilor jucători din industrie, va fi facilitat accesul la finanţare și resurse pentru inovatorii români, stimulând astfel ecosistemul local de inovaţie. 
  • Îmbunătăţirea serviciilor medicale: prin promovarea și implementarea celor mai noi tehnologii și practici în spitalele din România, evenimentul va contribui direct la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale și a experienţei pacienţilor.
  • Susţinerea dezvoltării durabile: componenta de expoziţie va include soluţii de green energy și infrastructuri sustenabile, promovând astfel dezvoltarea unor spitale ecologice și eficiente energetic, în linie cu tendinţele globale de sustenabilitate. 
  • Creșterea vizibilităţii internaţionale: participarea la un eveniment de o asemenea amploare va crește vizibilitatea specialiștilor și a inovaţiilor românești pe plan internaţional, deschizând noi oportunităţi de colaborare și recunoaștere globală. 

HealthTech Forum va avea loc în zilele de 5 și 6 noiembrie în București, la Palatul Parlamentului. Pentru mai multe detalii, vizitaţi healthtechforum.eu sau www.facebook.com/HealthTechForum.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe