Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Sistem de imagistică ultrarapid, de dimensiunea unui timbru

de Florentina Ionescu - iun. 10 2024
Sistem de imagistică ultrarapid, de dimensiunea unui timbru

Prototipul unui plasture folosit în ultrasonografie are dimensiunea unui timbru poștal. Micul dispozitiv poate „citi” fluxul sangvin de la nivelul creierului și va intra în curând pe piață.

Acest plasture pentru ecografie ar putea în curând să salveze vieți, prin faptul că monitorizează circulația sângelui în creierul pacienților internați în spital. Dispozitivul este extrem de mic și, spre deosebire de metodele tradiționale de ultrasonografie, funcționează continuu. 

Designul plasturelui creat de cercetătorii de la University of California San Diego are multiple beneficii. Este flexibil, se poate întinde suficient de mult și este alcătuit din silicon. Aderă foarte bine pe tâmplele pacientului pe parcursul șederii acestuia în spital. În toată această perioadă, micul plasture monitorizează continuu și înregistrează circulația sângelui în creier.

Electrozi din cupru încorporați 

Dispozitivul încorporează mai multe straturi de componente electronice, inclusiv straturi de electrozi din cupru și traductori piezoelectrici. Atunci când sunt stimulați de un curent electric, traductorii produc ultrasunete de 2 megahertzi care circulă înspre creier și care se reflectă înapoi la contactul cu arterele majore din acest organ. 

Utilizând un sistem de imagistică ultrarapid pentru ultrasonografie, un computer analizează apoi ecourile ultrasunetelor pentru a produce un model digital în timp real și 3D al arterelor. Iar astfel, computerul va arăta volumul lor actual de sânge, unghiul și poziția. În testele de laborator efectuate pe 36 de voluntari sănătoși, tehnologia aceasta a putut să măsoare viteza maximă sistolică, viteza medie a fluxulului de sânge și viteza diastolică la fel de precis ca un transductor operat manual pentru o ecografie clasică. 

Trialuri clinice pe pacienții cu boli neurologice sunt în curs de planificare, împreună cu dezvoltarea unei versiuni fără fir a plasturelui. Tehnologia aceasta este în prezent comercializată prin intermediul companiei Softsonics. 

Surse: 

https://newatlas.com/medical/ultrasound-patch-blood-flow-brain/ 

https://today.ucsd.edu/story/wearable-ultrasound-patch-enables-continuous-non-invasive-monitoring-of-cerebral-blood-flow 


Notă autor:

Credit foto: David Baillot/UC San Diego Jacobs School of Engineering

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe