Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Realitatea virtuală, utilă în simularea medicală

de Florentina Ionescu - iun. 14 2024
Realitatea virtuală, utilă  în simularea medicală

Realitatea virtuală reprezintă un aliat extrem de util când vine vorba despre pregătirea profesioniștilor din domeniul medical în diverse scenarii de simulare, pentru acordarea îngrijirilor medicale.

Atunci când lucrezi cu realitatea virtuală (VR) ai mai multe beneficii, spune Petra Dahm, fondatoare și CIO (chief information officer) al StellDirVor. Această companie folosește o soluţie dezvoltată în Statele Unite, intitulată SimX. Pe scurt, SimX este un instrument de simulare bazat pe realitatea virtuală, special conceput pentru a pregăti și instrui profesioniștii din domeniul medical în situaţii de urgenţă. Soluţia are o paletă de peste 400 de scenarii. Acestea pot varia de la situaţii pre-clinice și cu multiple victime, până la îngrijirea post-operatorie și cea de natură psihologică.

Am discutat cu Petra Dahm la începutul lunii iunie, la București, și am testat o cască VR compatibilă cu platforma SimX. În scenariul propus, am încercat să salvez un pacient cu pneumotorax, într-o ambulanţă virtuală. O persoană din exterior, un moderator cum îl numesc reprezentanţii StellDirVor, m-a ghidat pe par­cursul acestui exerciţiu și mi-a spus ce anume trebuie să fac pentru a salva viaţa pacientului.

Ideea a pornit de la dezamorsarea minelor de teren

Petra Dahm spune că ideea pentru start-upul StellDirVor a început în 2015, printr-un proiect desfășurat în Cambodgia. Ea s-a gândit ulterior ce fel de lucruri s-ar putea face cu soluţia aceasta în Europa, dacă ar putea fi adaptată la cerinţele unui domeniu precum medicina. „Când m-am întors din Cambodgia, am făcut cercetare pe domeniul medical și mi-am dat seama că (...) vom avea un deficit uriaș de asistenţi medicali”, a declarat Petra Dahm pentru Viaţa Medicală. Ea crede că domeniul medical are nevoie de noi tehnologii pe partea de simulare și de instruire a personalului medical. Iar o astfel de tehnologie este SimX. „Când lucrezi cu realitatea virtuală ai mai multe beneficii. Ești foarte concentrat pe ceea ce faci, pentru că atunci când înveţi în VR, atenţia nu îţi este perturbată de nimic altceva. Această soluţie este perfectă pentru a învăţa și pentru a exersa.” 

Petra Dahm, CIO (chief information officer) al StellDirVor

Sunt prezentate și situaţii grave 

Platforma SimX este o soluţie de instruire și de perfecţionare, nu una de învăţare per se. Ea se bazează pe un moderator, așadar există întotdeauna o persoană care îi antrenează pe cursanţi (asistenţii medicali, de exemplu) și îi ajută în calitate de „gamemaster”.

În experienţa imersivă este vorba de un personaj, și anume pacientul. El sau ea are o stare medicală simulată, iar interacţiunile avute în realitatea virtuală sunt ghidate de moderator. Acesta îi spune cursantului, pas cu pas, ce trebuie să facă. De exemplu, să îndepărteze hainele pacientului; să vadă dacă are hemoragie; să oprească hemoragia; să îi verifice pulsul; să îi asculte plămânii; să îi pună un pulsoximetru etc. Ideea este despre a parcurge un anumit proces, de a urma proceduri standard pentru a trata acești pacienţi din realitatea virtuală într-un mod în care ar fi trataţi și într-un scenariu real. 

„Ceea ce ne permite software-ul este să oferim utilizatorului, practic, un training și scenarii diverse pe care ar fi foarte dificil să le simulăm prin alte metode. De exemplu, cu manechine medicale sau actori”, a declarat Peter Gschladt, reprezentant StellDirVor. Acest lucru este în special valabil în cazul unor situaţii grave, cum sunt accidentele rutiere în care sunt implicate mai multe mașini și este vorba de mai multe victime ce necesită îngrijiri medicale. De exemplu, este nevoie să se facă triajul pacienţilor, e nevoie ca medicul să decidă care pacient trebuie tratat imediat și care trebuie transportat la spital cu elicopterul ș.a.m.d.

„Prin VR obţinem crearea acestui tip de situaţii stresante pentru cei din domeniul medical, dintr-o perspectivă de training. Faptul că putem să-i punem în astfel de situaţii medicale de urgenţă în VR, cât mai aproape de ceea ce ar putea experimenta în realitate, le va permite să reacţioneze mai bine în situaţia reală – dacă se va ajunge vreodată la asta”, a conchis Peter Gschladt.

Medicii și asistentele se pot antrena împreună 

Într-o „cameră” de realitate virtuală care arată ca interiorul unei ambulanţe, utilizatorul are mai multe beneficii. Pe de o parte, el se pregătește și se perfecţionează într-un spaţiu sigur. Soluţia le permite cursanţilor să facă acest tip de training din locuri diferite, așa că o asistentă poate fi la București, o alta la München, iar medicul se găsește la Londra. Acest lucru se traduce în costuri mai mici, completează Petra Dahm. Cursanţii sunt scutiţi de eforturi suplimentare; se economisește spaţiu, pentru că nu trebuie să existe fizic o ambulanţă unde să se desfășoare simularea medicală; nu trebuie cumpărate manechine avansate de instruire pentru asistenţă medicală, care sunt extrem de scumpe.

În funcţie de scenariul ales, SimX poate avea ca pacient un copil, un bărbat, o femeie, un bătrân sau o bătrână. Un alt beneficiu al soluţiei este interoperabilitatea: doctorii și asistentele medicale se pot antrena împreună purtând pe cap o cască VR.

Spaţiu sigur pentru adolescenţi

O companie românească a început recent o colaborare cu StellDirVor în România pentru dezvoltarea unei platforme VR inovatoare, intitulată TheSafeZone. Această platformă este concepută pentru a oferi un spaţiu sigur tinerilor și persoanelor de toate vârstele care se confruntă cu diverse probleme psihologice, permiţându-le să se întâlnească și să interacţioneze atât între ei, cât și cu psihologi specializaţi.

„Prioritatea noastră este asigurarea unui mediu fără bullying și sigur pentru toţi utilizatorii. Suntem în căutarea de colaboratori care să ne sprijine financiar pentru dezvoltarea conţinutului și extinderea platformei”, a declarat Dumitru Pascu, fondator al Klinica.io, o companie de digitalizare ce oferă soluţii atât pentru clinicile mici, cât și pentru practicieni. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe