Grupul farmaceutic franco-austriac Valneva anunță că a primit de la Comisia Europeană „o notificare de intenţie” privind rezilierea acordului de furnizare a vaccinului său anti-COVID.
Anunţul a provocat scăderea cu peste 20% a valorii acţiunilor Valneva la Bursa din Paris, informează AFP și Agerpres.
Contractul semnat între Comisia Europeană şi această companie oferea executivului UE dreptul de a rezilia acordul, dacă vaccinul dezvoltat de Valneva (ser numit VLA2001) nu primea o autorizare de punere pe piaţă din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) până la data de 30 aprilie 2022, au precizat reprezentanţii grupului franco-austriac.
Potrivit termenilor contractului, Valneva dispune de 30 de zile începând din 13 mai 2022 pentru a obţine o autorizare de punere pe piaţă sau pentru a propune un plan ce permite remedierea acestei situaţii într-o manieră acceptabilă”, a precizat compania farmaceutică.
Grupul „va lucra în colaborare cu Comisia Europeană şi cu statele membre care au participat la încheierea acordului pentru a conveni asupra unui astfel de plan şi pentru a pune VLA2001 la dispoziţia statelor membre care doresc să obţină acest vaccin", au adăugat reprezentanţii Valneva.
La sfârşitul lunii aprilie, Valneva a primit o nouă listă cu întrebări din partea EMA. În comunicatul recent, directorul general al companiei, Thomas Lingelbach, a spus că a răspuns pe data de 2 mai şi consideră că s-au adus lămuriri suficiente, referitor a întrebările restante. Dacă EMA „acceptă aceste răspunsuri”, Valneva „ar putea să obţină o opinie pozitivă cel mai târziu în iunie 2022”, a adăugat el.
Thomas Lingelbach califică drept „regretabilă” decizia Comisiei Europene, cu atât mai mult cu cât compania continuă să primim mesaje de la europenii care caută o soluţie de vaccinare tradiţională.
Valneva continuă să creadă că vaccinul său candidat VLA2001 poate încă să aibă o contribuţie importantă în lupta împotriva COVID-19 şi să completeze arsenalul de vaccinuri existente”, a mai spus directorul companiei.
Vaccinul Valneva este un ser cu virus inactivat. A primit o autorizaţie condiţionată de lansare pe piaţă în Marea Britanie în aprilie 2022 şi autorizaţii de utilizare în regim de urgenţă în Emiratele Arabe Unite, pe 13 mai, şi în Bahrain, pe 28 februarie, a reamintit compania franco-austriacă.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe