Newsflash
Știri

WWF lansează un SOS pentru salvarea pădurilor din siturile Natura 2000

de L. Budin - aug. 17 2022
WWF lansează un SOS pentru salvarea pădurilor din siturile Natura 2000

Proprietarii care au „șansa” să dețină păduri în ariile potejate Natura 2000 sunt abandonați de către stat să decidă, pe propria răspundere și cheltuială, dacă vor și pot să le protejeze, arată WWF.

Proprietarii de păduri riscă astfel sancțiuni pentru neimplementarea măsurilor necesare și pentru nerespectarea interdicțiilor, cum ar fi cele de recoltare a lemnului, prevăzute în planurile de management, se arată într-un comunicat.

padure-wwf
©Cornelia Dörr / Wild Wonders of Europe

 

WWF monitorizează cu atenție acțiunile autorităților legate de protejarea și gestionarea durabilă a pădurilor și de aceea lansează un SOS pentru salvarea pădurilor din siturile Natura 2000. Soarta acestora depinde de alocarea fondurilor europene în cadrul Planului Național Strategic (PNS), care trebuie să devină operațional la începutul lui 2023.

Până acum, în ciuda tuturor eforturilor noastre din ultimii doi ani, autoritățile au refuzat să susțină nevoile de conservare ale pădurilor, fără a aduce vreun argument solid în această direcție. După ce România a publicat în februarie primul draft al PNS, WWF i-a trimis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Johannis prin care i-a solicitat să intervină în sprijinul pădurilor. Mai mult, am trimis o scrisoare și către Comisia Europeană (CE) prin care am propus o serie de măsuri care ar trebui incluse în PNS ca să ne putem proteja pădurile în condiții sustenabile”, se subliniază în comunicat.

Observațiile pe care CE le-a trimis ulterior României în legătură cu draftul PNS susțin aproape în totalitate măsurile propuse de WWF.

Săptămâna trecută a avut loc ultimul grup de lucru în baza căruia Ministerul Agriculturii (MADR) va redacta forma finală a PNS, de care depinde viitorul pădurilor pentru următorii 10 ani.

Niciuna dintre recomandările Comisiei Europene referitoare la păduri nu a fost inclusă în noul draft. Din păcate, decizia de alocare a acestor fonduri europene este politică și este împărțită între mai multe ministere. Programul este gestionat de MADR, care nu are interes direct în conservarea pădurilor, iar Ministerul Mediului, de care aparțin pădurile, nu reușește să facă propuneri convingătoare ca să atragă finanțare”, arată WWF.

România urmează să trimită proiectul final al PNS către Comisia Europeană, pe care aceasta trebuie să îl aprobe până la sfârșitul anului.

WWF va sesiza din nou CE asupra pericolului ce planează asupra pădurilor „protejate” ale României, arată activiștii care luptă pentru conservarea naturii.

Activiștii Greenpeace România protestează în mijlocul albiei secate a Dunării

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe