Reprezentanții Moderna susțin că cele două laboratoare au copiat o tehnologie pe care compania o dezvoltase cu câțiva ani înainte de pandemie.
Compania farmaceutică Moderna a anunţat că a dat în judecată grupul american Pfizer şi partenerul său german BioNTech pentru încălcarea unor brevete, atunci când au dezvoltat primul vaccin anti-COVID-19 autorizat în SUA. Reprezentanții Moderna susțin că cele două laboratoare au copiat o tehnologie pe care Moderna o dezvoltase cu câțiva ani înainte de declanşarea pandemiei.
Plângerea judiciară a fost depusă la Tribunalul Districtual din Massachusetts şi la Tribunalul Regional din Dusseldorf, au precizat reprezentanţii Moderna într-un comunicat preluat de Reuters și Agerpres.
Am deschis aceste procese pentru a proteja platforma tehnologiei noastre novatoare ARN mesager, pe care noi am inventat-o, în care am investit miliarde de dolari pentru a o crea şi pe care am patentat-o în timpul deceniului care a precedat pandemia de COVID-19”, a declarat CEO-ul companiei Moderna, Stéphane Bancel.
Compania Moderna, al cărei sediu general se află în Cambridge, Massachusetts, a fost un actor inovator în dezvoltarea tehnologiei vaccinurilor cu ARN mesager.
Compania germană BioNTech lucra la rândul ei în acest domeniu de cercetare în momentul în care a încheiat parteneriatul cu gigantul farmaceutic american Pfizer.
Vaccinul anti-COVID produs de Moderna - singurul său produs comercial de până acum - a generat venituri de 10,4 miliarde de dolari în acest an, în timp ce vaccinul Pfizer a generat venituri de 22 de miliarde de dolari în 2022.
Moderna susţine că alianţa Pfizer-BioNTech a copiat, fără permisiunea ei, tehnologia ARN mesager pe care Moderna o brevetase între 2010 şi 2016, cu mulţi ani înainte ca boala COVID-19 să apară şi să se extindă la nivel global.
La începutul pandemiei, Moderna a spus că nu îşi va activa brevetele sale anti-COVID, pentru a ajuta astfel alţi producători să dezvolte vaccinuri proprii, mai ales pentru ţările cu venituri mici şi medii. Însă, în martie 2022, Moderna a precizat că se aşteaptă ca o serie de companii, precum Pfizer şi BioNTech, să îi respecte drepturile sale de proprietate intelectuală.
Un vaccin contra bolii Lyme ar putea fi dezvoltat până în 2025
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe