Newsflash
Internaționale

Moderna dă în judecată Pfizer-BioNTech pentru încălcarea brevetelor vaccinului ARNm

de L. Budin - aug. 29 2022
Moderna dă în judecată Pfizer-BioNTech pentru încălcarea brevetelor vaccinului ARNm

Reprezentanții Moderna susțin că cele două laboratoare au copiat o tehnologie pe care compania o dezvoltase cu câțiva ani înainte de pandemie.

Compania farmaceutică Moderna a anunţat că a dat în judecată grupul american Pfizer şi partenerul său german BioNTech pentru încălcarea unor brevete, atunci când au dezvoltat primul vaccin anti-COVID-19 autorizat în SUA. Reprezentanții Moderna susțin că cele două laboratoare au copiat o tehnologie pe care Moderna o dezvoltase cu câțiva ani înainte de declanşarea pandemiei.

vaccin_covid

Plângerea judiciară a fost depusă la Tribunalul Districtual din Massachusetts şi la Tribunalul Regional din Dusseldorf, au precizat reprezentanţii Moderna într-un comunicat preluat de Reuters și Agerpres.

Am deschis aceste procese pentru a proteja platforma tehnologiei noastre novatoare ARN mesager, pe care noi am inventat-o, în care am investit miliarde de dolari pentru a o crea şi pe care am patentat-o în timpul deceniului care a precedat pandemia de COVID-19”, a declarat CEO-ul companiei Moderna, Stéphane Bancel.

Compania Moderna, al cărei sediu general se află în Cambridge, Massachusetts, a fost un actor inovator în dezvoltarea tehnologiei vaccinurilor cu ARN mesager.

Compania germană BioNTech lucra la rândul ei în acest domeniu de cercetare în momentul în care a încheiat parteneriatul cu gigantul farmaceutic american Pfizer.

Vaccinul anti-COVID produs de Moderna - singurul său produs comercial de până acum - a generat venituri de 10,4 miliarde de dolari în acest an, în timp ce vaccinul Pfizer a generat venituri de 22 de miliarde de dolari în 2022.

Moderna susţine că alianţa Pfizer-BioNTech a copiat, fără permisiunea ei, tehnologia ARN mesager pe care Moderna o brevetase între 2010 şi 2016, cu mulţi ani înainte ca boala COVID-19 să apară şi să se extindă la nivel global.

La începutul pandemiei, Moderna a spus că nu îşi va activa brevetele sale anti-COVID, pentru a ajuta astfel alţi producători să dezvolte vaccinuri proprii, mai ales pentru ţările cu venituri mici şi medii. Însă, în martie 2022, Moderna a precizat că se aşteaptă ca o serie de companii, precum Pfizer şi BioNTech, să îi respecte drepturile sale de proprietate intelectuală.

Un vaccin contra bolii Lyme ar putea fi dezvoltat până în 2025

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe