Newsflash
Dosar

Digitalizarea clinicilor private

de Florentina Ionescu - apr. 14 2023
Digitalizarea clinicilor private

La începutul lunii martie a fost creat un consorţiu de soluţii tehnice menit să acopere toate nevoile clinicilor în procesul de digitalizare.

digitalizareFondatorii săi spun că, în contextul actual, un astfel de consorţiu este de un real folos unităţilor sanitare, mai ales dacă acestea vor să se digitalizeze accesând fonduri prin PNRR – Digitalizarea IMM-urilor*.

Faptul că mai multe companii din zona de digital health și-au unit forţele pentru a veni cu o soluţie completă în întâmpinarea nevoilor clinicilor private din ţara noastră poate fi considerat, într-o anumită măsură, o premieră în România.

De unde a pornit această dorinţă și cum a luat naștere consorţiul amintit (care nu are deocamdată un nume) mi-au explicat Wanda Fiat, cofondator şi CEO al MediNav, și dr. Mădălin Margan, head of product al
startupului Mediflux.

Adina Wanda Fiat, cu sprijinul doctorilor Roxana și Mădălin
Margan, a reușit să iniţieze, în ultimele câteva luni, un consorţiu. Este vorba despre un parteneriat între mai mulţi actori-cheie care pot acoperi multe dintre nevoile clinicilor private în materie de digitalizare.

Am făcut un consorţiu complet, dar asta nu înseamnă că managerul clinicii private trebuie să preia toate soluţiile. Poate să folosească una, două sau trei. Nu sunt complet dependente una de cealaltă. (Wanda Fiat)

În prezent, din acest consor­ţiu fac parte șase companii – Docbook, MediNav, Comet, Wayne Dev, Mediflux, Eutron –, care oferă soluţii de digitalizare de la A la Z într-o clinică.

„Ideea este ca noi să fim deja integraţi tehnic și să putem oferi tot fluxul digital de care o clinică are nevoie. Iar aici focusul nostru este zona de clinici private. Îi susţinem [pe manageri] în redactarea documentaţiei pentru finanţare prin PNRR dacă doresc să își finanţeze astfel digitalizarea clinicii”, a declarat, pentru „Viaţa Medicală”, Wanda Fiat.

Wanda Fiat high res
Wanda Fiat

 

Ideea de a pune bazele acestui consorţiu s-a născut, în primul rând, din observarea nevoii de integrare și de oferire a unei experienţe unor clinici care nu au neapărat cunoștinţele tehnice, a mai explicat Wanda Fiat: „E foarte greu când ești medic sau când ai o clinică privată cu câteva specialităţi să știi ce soluţii sunt mai bune, care se potrivesc, cum comunică între ele. Și am scurtat puţin procesul spre digitalizare”.

În opinia ei, una dintre barierele în calea adoptării soluţiilor tehnice noi este faptul că medicii și managerii de clinici private „nu au informaţie; nu au neapărat un consultant tehnic IT în echipă care poate să îi ajute; nu cunosc întotdeauna ce soluţii sunt disponibile în piaţă, astfel încât am decis să facem noi treaba asta”. Totodată, fondatorii consorţiului sunt deschiși spre a-l extinde în viitorul apropiat, ceea ce înseamnă că din componenţa lui vor putea face parte mai mult de șase soluţii.

Soluţie pentru fiecare problemă

Cei trei iniţiatori au decis să îi pună în contact pe manageri sau doctori cu consultanţi pentru ridicarea de fonduri. „Practic, [le oferim] un extraajutor pentru digitalizare, vrem să doborâm câteva din bariere”, a subliniat Wanda Fiat.

Luând un exemplu simplu pentru a înţelege cum anume funcţionează acest consorţiu, interlocutoarea mea mi-a explicat că, în primă fază, se va purta o discuţie cu clinica respectivă care apelează la serviciile consorţiului, „ca să îi înţelegem exact nevoile. Dacă cei din clinică doresc un demo cu fiecare soluţie, noi îi punem în legătură și pot să vorbească ulterior cu reprezentanţii fiecărei soluţii, în parte”.

În paralel, cei din consorţiu îi pun în legătură și cu un consultant, dacă nu au deja unul. „O parte dintre clinici au deja o firmă de consultanţă și managerii se gândesc deja să ridice fonduri și vin la noi știind clar că au nevoie de soluţiile A, B, C... Însă alţii nici nu s-au gândit să ridice fonduri prin PNRR și li se pare o ocazie bună să facă și acest lucru.”

Traseul digital al pacientului, un deziderat

Doctorul Mădălin Margan s-a implicat și el în punerea bazelor acestui
consorţiu. El a reamintit că echipa care a fondat Mediflux a identificat
o nevoie reală. „Fiind în ţară și lucrând deja cu medicii și registratorii
medicali, dar și cu asistente și medici rezidenţi, am identificat o necesitate pe partea de ingestie de documente scrise sau documente tipărite.”

madalin margan
Dr. Mădălin Margan

 

Pacienţii vin cu dosarul medical din alte locuri, din alte instituţii
sau fac examinări medicale în mediul privat. Apoi vin la medicul curant
în altă clinică sau spital doar cu date în format tipărit.

„Aceste date nu sunt digitalizate în niciun fel. De exemplu, medicul rezident trebuie să reia, să scrie în epicriză textul din RMN sau din rezultatele imagistice din dosarul pacientului. Documentele nu sunt categorisite. Nu sunt folosite deloc în cercetare. Adică exact ce e acolo, în ele, se pierde. Deși investigaţiile s-au făcut, s-au plătit. Dar până la urmă datele nu rămân”, a subliniat dr. Mădălin Margan.

Datele sunt utile în traseul clinic al pacientului, sunt folosite în actul
medical, dar nu rămân stocate niciunde, iar dr. Mădălin Margan a
explicat de ce este necesar un traseu digital al pacienţilor: „De exemplu [dacă] vrei să faci un doctorat sau o teză de licenţă, ai niște lipsuri
în traseul pacientului, ai niște date necompletate. Nu poţi accesa toate
datele de care ai nevoie. Dacă reușim să le digitizăm cu Mediflux, traseul
digital al pacientului va fi complet sau se va acoperi mare parte a lipsurilor”.

Citiți și: Digitalizarea în Sănătate, o adevărată provocare

În cadrul consorţiului sunt reunite șase companii ce pot să ofere soluţii de digitalizare de la A la Z într-o clinică:

  •  Programări online: Docbook este un marketplace medical de programări în timp real la doctor.
  •  Sistem de management al pacienţilor: aplicaţia Comet este o soluţie all-in-one pentru servicii paraclinice, clinice, de laborator și de stomatologie.
  •  Scanare inteligentă și sortare automată a documentelor fizice: Mediflux asigură managementul documentelor medicale în clinici și spitale.
  • Completarea formularelor medicale prin voce: MediNav este un asistent medical digital care poate fi folosit de medici în vederea scăderii la jumătate a timpului necesar completării formularelor medicale, simple sau structurate.
  • Website și prezenţă în social media pentru clinici: Wayne Dev este o companie specializată în realizarea website-urilor de prezentare, platforme și magazine online.
  • Scanarea buletinului și semnătura digitală: Eutron este o companie românească ce furnizează soluţii tehnologice personalizate. Printre produsele sale se află și unele ce ajută la captarea de date din documente, cum ar fi cărţile de identitate.

 


Notă autor:

*Sursa: https://mfe.gov.ro/ghidul-specific-conditii-de-accesare-a-fondurilor-europene-aferente-planului-national-de-redresaresi-
rezilienta-in-cadrul-apelului-de-proiecte-digitalizarea-imm-urilor-grant-de-pana-la-100-000-e/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe