Când persoanele se simt singure în mod frecvent, pe o perioadă lungă de timp, acest lucru le crește semnificativ riscul de a suferi un accident vascular cerebral.
Un studiu nou scoate la iveală că există un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC) în rândul persoanelor care recunosc că s-au simțit singure pe o perioadă îndelungată de timp, scrie Medical News Today.
Participanții acestui studiu care au raportat că s-au simțit singuri în cadrul a două interviuri luate la distanță de patru ani au avut un risc cu 56% mai mare de AVC, au descoperit cercetătorii. Acest studiu aduce o perspectivă nouă derivată din intervievarea participanților și corelarea efectului de singurătate cronică (pe termen lung). Alte cercetări în care participanții au fost chestionați – dar doar o singură dată – nu au putut monitoriza efectele pe termen lung al singurătății.
Acum, însă, cercetătorii au analizat datele dintr-un studiu intitulat „Health and Retirement Study”, condus între anii 2006 și 2018. Doar participanții cu două măsurători ale singurătății luate în evidență au fost incluși în noul studiu.
Participanții, în număr de 8.936, au avut vârste de peste 50 de ani și nu suferiseră niciodată de un AVC. Singurătatea participanților a fost măsurată în concordanță cu răspunsurile pe care aceștia le-au dat la un chestionar – Revised UCLA Loneliness Scale – ce a avut în prim plan o scală a singurătății.
Participanții au fost împărțiți în patru categorii: un scor consistent mare (persoanele care au avut scoruri mari de singurătate la ambele evaluări / interviuri); un scor consistent scăzut (persoanele cu scoruri mici ale singurătății la ambele evaluări / interviuri); cei în remisiune (persoanele care au avut un scor mare al singurătății la prima măsurătoare, dar nu și la cea de-a doua); cele cu debut recent (persoanele cu un scor mic al singurătății la prima măsurătoare, dar care au avut un scor mare al singurătății la cea de-a doua măsurătoare).
Noul studiu a scos la iveală faptul că participanții care erau în remisiune și cei care aveau debut recent al singurătății au avut o probabilitate cu 25% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral. Persoanele cu un scor scăzut al singurătății nu au avut un risc crescut de AVC.
Unul dintre autorii corespondenți ai acestui studiu, Yenee Soh, a explicat care ar putea fi explicația de la baza acestei corelații între singurătate și AVC.
Subliniind că mecanismul definitoriu care corelează singurătatea cu accidentele vasculare cerebrale a fost dincolo de scopul acestui studiu, Yenee So a spus:
„Pe baza literaturii de specialitate, există trei căi vaste care descriu, în general, modul în care singurătatea poate să aibă un impact asupra riscului de AVC: calea fiziologică, calea comportamentală și calea psihosocială”.
Cercetările anterioare au sugerat că posibilele mecanisme fiziologice includ inflamația, imunitatea scăzută și activitatea axei hipotalamice-pituitare-adrenale. Unii experți cred că unele comportamente ar putea fi parte din factorii care cresc riscul de AVC: activitatea fizică redusă, mâncatul în exces, consumul de alimente ultraprocesate, consumul excesiv de alcool, fumatul și drogurile, etc.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/man-sitting-on-wooden-panel-facing-in-the-ocean-207920/
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe