Newsflash
Industria farmaceutică Știri

Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale

de Dr. Laura Davidescu - dec. 20 2023
Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale

Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pot asigura nutriția pacienților din stadiul de nou-născut și până la vârste înaintate. Aflați câteva imformații interesante despre această categorie de produse.

Acest tip de alimente speciale este utilizat pentru hrana pacienților incapabili să obțină toți nutrienții necesari organismului mâncând alimente obișnuite. Astfel, ele vin în ajutorul celor care au boli cronice sau situații patologice temporare care împiedică pacienții să se alimenteze normal. Alimentele speciale fie suplimentează dieta, fie înlocuiesc complet dieta acestor persoane.

Alimentele destinate scopurilor medicale pot fi introduce pe piață numai dacă respect anumite regulamente (de exemplu, stabilite la nivelul Uniunii Europene) și se încadrează în trei categorii:

  1. Aliment care poate constitui singura sursă de hrană a persoanei sau poate fi utilizată ca înlocuitor parțial ori ca supliment de hrană.
  2. Aliment complet, cu formulă adaptată pentru nutrienți, specifică unei boli, tulburări sau afecțiuni medicale.
  3. Aliment incomplet, care nu este indicat a fi ultilizat ca sursă unică de hrană.

Realizarea acestor produse se face, de cele mai multe ori, printr-o colaborare strânsă între oameni de știință – cercetători, nutriționiști, chimiști, biologi – și profesioniști din sănătate, care pot avea o valoroasă contribuție clinică.

Utilizarea acestor alimente speciale trebuie făcută sub supraveghere medicală și numai cu recomandare, indiferent că este vorba de uzul la domiciliul pacientului, pe patul de spital sau în cadrul unei instituții de îngrijire a persoanelor în vârstă.

Alimentele speciale se adresează unei varietăți de situații medicale – de la alergia la laptele de vacă și până la insuficiența renală, accidentul vascular cerebral sau malnutriția consecutivă unor boli genetice.

Forma sub care se prezintă aceste alimente poate fi foarte variată, răspunzând nevoilor pacienților – fie că sunt copii sau adulți, că se pot hrăni pe gură sau prin intermediul unui tub introdus în stomac.

La alimentele destinate a fi consumate oral, pe lângă grija compoziției, de a răspunde necesităților unei categorii anume de pacienți, produsele trebuie să fie echilibrate și din punct de vedere al gustului și al aspectului.

Aflați aici multe despre acest tip de alimente și despre nutriția în cazul bolilor cronice.

Articol realizat în colaborare cu Fresenius-Kabi România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe