Newsflash
Internaționale

Cum tratăm eficient alopecia areata?

de Dr. Diana Andronache - apr. 1 2022
Cum tratăm eficient alopecia areata?

Terapia orală cu baricitinib a avut o eficienţă semnificativă în ceea ce privește creșterea părului la pacienţii cu alopecia areata severă.

poza1Alopecia areata este o afecţiune cronică, imun mediată, caracterizată prin căderea bruscă a părului, fără cicatrici. Această afecţiune se manifestă din punct de vedere clinic prin zone netede, circulare, discrete de cădere completă a părului, mai frecvent la nivelul scalpului, dar poate afecta și alte zone, precum sprâncenele, genele, barba și extremităţile.

De obicei, căderea părului nu este însoţită de alte simptome, însă uneori poate fi precedată de prurit sau de o senzaţie de arsură. Această tulburare provoacă suferinţă emoţională și psihosocială importantă.

Mecanismele implicate în patogeneza acestei afecţiuni nu sunt pe deplin înţelese. Citokinele care sunt implicate, precum interferonul-γ și interleukina-15, depind de kinazele Janus (JAK) pentru semnalizarea intracelulară. Date anterior publicate arată că inhibitorii JAK pot fi utilizaţi pentru tratarea alopeciei areata.

Studiile de fază 3 BRAVE-AA1 și BRAVE-AA2, placebo controlate, și-au propus să evalueze eficacitatea terapiei cu baricitinib în rândul pacienţilor cu alopecia areata severă. Baricitinib este un inhibitor oral, selectiv și reversibil al JAK1 și JAK2.

Creștere semnificativă a părului

Au fost incluși 654 de pacienţi în studiul BRAVE-AA1 și 546 de pacienţi în studiul BRAVE-AA2, cu un scor de severitate al alopeciei (SALT) de cel puţin 50 de puncte. La momentul iniţial, pacienţii înscriși au avut un scor mediu SALT de 85,5 puncte.

În studiul BRAVE-AA1, rezultatul primar, un scor SALT de 20 de puncte sau mai puţin în săptămâna 36, a fost obţinut în proporţie de 38,8% cu 4 mg de baricitinib, 22,8% cu 2 mg de baricitinib și 6,2% cu placebo, iar în studiul BRAVE-AA2, de 35,9%, 19,4%, respectiv 3,3%.

După 52 de săptămâni, 39% dintre pacienţii care au primit 4 mg de baricitinib au avut o acoperire a scalpului de cel puţin 80%. Din acest grup, 75,1% au avut cel puţin 90% acoperire a scalpului sau un scor SALT ≤ 10.

În rândul pacienţilor care au primit 2 mg de baricitinib, 22,6% au avut un scor SALT ≤ 20 la 52 de săptămâni, iar 76,5% dintre aceștia au avut cel puţin 90% din scalp acoperit cu păr la 52 de săptămâni. Cele mai frecvente efecte adverse au fost cefaleea și acneea.

Citiți și: Boala de care suferă Jada Pinkett Smith, în centrul unei glume la Premiile Oscar


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2110343
https://www.medscape.com/viewarticle/970987

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe