Newsflash
Internaționale

Long COVID este asociat cu căderea părului și scăderea libidoului

de Florentina Ionescu - aug. 2 2022
Long COVID este asociat cu căderea părului și scăderea libidoului

Un studiu de mari dimensiuni a găsit o corelație între long COVID și căderea părului, precum și între această infecție și libidoul redus.

Un studiu nou a oferit recent cea mai robustă investigație de până în prezent cu privire la simptomele și prevalența sindromului long COVID la pacienții care nu sunt spitalizați. Cercetarea a identificat un set divers de simptome asociate cu long COVID, inclusiv scăderea libidoului și căderea părului. Totodată, studiul a sugerat că sindromul long COVID ar trebui să fie reclasificat și împărțit în trei grupuri distincte – deci nu ar trebui să fie considerat o boală singulară, scrie newatlas.com

scadere libidou long covid studiu

Definiții diferite

Definiția clinică pentru long COVID, cunoscut și ca sechele post-acute ale COVID-19, este încă neclară. De exemplu, Organizația Mondială a Sănătății clasifică această condiție ca fiind simptomele bolii COVID-19 ce persistă mai mult de 12 săptămâni după infecția inițială. Pe de altă parte, CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) permite să treacă doar patru săptămâni înainte ca un pacient cu simptome persistente să se califice ca având long COVID. Totodată, CDC a enumerat aproape 20 de simptome care pot să intre sub termenul-umbrelă de long COVID.

Această cercetare nouă prezintă o analiză la scară largă a datelor din sistemul de sănătate, incluzând informații de la 486.149 de persoane din Marea Britanie cu un istoric raportat de formă ușoară de COVID-19, adică niciun pacient nu a fost spitalizat din cauza infecției sale acute.

Această cohortă a fost comparată cu un grup de control format din aproape două milioane de pacienți care nu au avut istoric de infecție COVID-19. Studiul a fost efectuat pe o perioadă de la începutul pandemiei, din ianuarie 2020 și până în aprilie 2021.

Studiul a descoperit că acei pacienți post-COVID au fost mai predispuși să raporteze 62 de simptome diferite în cabinetul medicului lor de pe plan local la cel puțin 12 săptămâni după infecția lor acută cu SARS-CoV-2, în comparație cu persoanele din grupul de control.

După ce au luat în considerare anumiți factori, cercetătorii au observat că diferențele în ceea ce privește raportarea simptomelor în cele două grupuri au rămas, ceea ce sugerează că simptomele ar putea fi asociate cu COVID-19.

„Unele dintre aceste simptome erau cele la care ne-am fi așteptat, cum ar fi pierderea mirosului, dificultățile de respirație și oboseala. Dar unele dintre simptomele pe care le-am descoperit a fi puternic asociate cu COVID-19 dincolo de cele 12 săptămâni au fost suprinzătoare și prea puțin cunoscute, cum ar fi căderea părului sau libidoul redus. Alte simptome au fost durerea în piept, febra, incontinența fecală, disfuncția erectilă și umflarea membrelor”, au scris Shamil Haroon și Anuradhaa Subramanian în „The Conversation”.

În total, studiul a enumerat 62 de simptome diferite care pot fi asociate cu sindromul long COVID. În mod interesant, cercetătorii sugerează că ar putea fi util ca long COVID să fie reclasificat și deci împărțit în trei condiții distincte, în funcție de natura simptomelor pe care le are persoana. 

Trei grupuri distincte 

Analiza cercetătorilor sugerează că long COVID poate fi caracterizat în trei grupuri distincte, pe baza clusterului de simptome raportate de pacienți.

Cel mai mare grup ar fi alcătuit din aproape 80% dintre persoanele cu long COVID din studiul acesta, iar acești oameni se confruntă cu o paletă largă de simptome, începând de la oboseală, la dureri de cap și durere.

Al doilea cel mai mare grup, reprezentând 15% din persoanele cu long COVID din studiul menționat, ar fi acei oameni care au, predominant, simptome cognitive și ale sănătății mintale, cum ar fi depresia, anxietatea, ceața mentală (așa numita brain fog) și insomnia.

Al treilea grup și cel mai mic dintre toate însumează restul de 5% și ar fi reprezentat de persoanele care au în principal simptome respiratorii, cum ar fi dificultate în respirație, tuse și respiraţie şuierătoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe