Newsflash
ACTUALITATE Interviuri

Dermatologia în România se află la un nivel înalt

de Florentina Ionescu - iun. 2 2023
Dermatologia în România se află la un nivel înalt

Comparativ cu anii trecuţi, pacienţii români sunt mai atenţi la evoluţia aluniţelor lor sau la apariţia leziunilor noi pe piele, ne spune dr. Dana Chielcea.

 A scăzut expunerea solară în intervale orare neadecvate, însă, din păcate, utilizarea aparatelor de bronzare de tip solar a devenit o practică tot mai frecventă.

CARTE DE VIZITĂ:

  • Medic specialist dermatolog la Clinica Derma Expert by Elōs și la Elos Skin&Laser Center
  • A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București
  • Specializări în tricoscopie, tratamente pentru alopecie și stoparea căderii părului

La ce nivel se află tratamentele dermatologice în ţara noastră?

Dermatologia în România este la un nivel înalt. Nu suntem departe de ţările europene din punctul de vedere al terapiilor utilizate, din contră. Aici mă refer atât la partea de patologie, cu terapiile biologice, în special, cât și la partea de estetică și tratamente laser. E adevărat că primele studii pe pacienţi se desfășoară în alte ţări, de obicei, și uneori beneficiem de niște concluzii deja trase. Dar nu consider că suntem sub nivelul sistemului european sau american.

Cât de preocupaţi sunt românii de screeningul afecţiunilor cutanate, al cancerului de piele?

Din păcate, pacienţii nu sunt foarte preocupaţi de screening, în general. Nici de screeningul afecţiunilor cutanate, în particular. Adesea ajung la medic tardiv, uneori nici atunci nu respectă întocmai recomandările medicului. Probabil că o să mai treacă o perioadă de timp până vor conștientiza pe deplin importanţa screeningului și până când va crește adresabilitatea în acest sens. Ar fi necesare programe bine puse la punct, campanii de informare – atât în mediul rural, cât și în cel urban. Totuși, privind cancerul de piele, cred că pacienţii au devenit mai vigilenţi decât în trecut. Sunt mai atenţi la evoluţia aluniţelor lor sau la apariţia unor leziuni noi. Din anamneze, am constatat că a scăzut expunerea la soare la ore nepotrivite, însă nu aș putea spune același lucru despre solar. Din păcate, există în continuare acest trend de a avea pielea bronzată prin orice metodă.

Alopecia afectează atât tinerii, cât și adolescenţii

Care sunt cele mai frecvente afecţiuni pe care le întâlniţi la pacienţii dv.?

În ultimul timp, întâlnesc în practica mea de zi cu zi diferite tipuri de alopecii. Foarte mulţi pacienţi se confruntă cu o formă sau alta de cădere a părului. Din păcate, din ce în ce mai mulţi pacienţi – tineri, adolescenţi – ajung la mine în stadiul de alopecie totalis sau alopecie universalis. Chiar și cu alopecie cicatricială, acea formă de cădere a părului în care, sub influenţa unui substrat inflamator, foliculii piloși sunt distruși, nemaiexistând posibilitatea de regenerare a firelor de păr. Stresul joacă un rol foarte important și în aceste cazuri. Însă îndepărtarea lui este adesea imposibilă, iar asta îmi îngreunează munca.

Care sunt provocările în ceea ce privește complianţa pacientului la tratamentul prescris?

Am diferite categorii de pacienţi. Nu toţi sunt la fel de complianţi. Stresul, agitaţia cotidiană, activităţile zilnice pe care le desfășoară sunt, de cele mai multe ori, motive ale necomplianţei. Sau cel puţin acestea sunt motivele invocate. Încerc să nu îi învinuiesc, ci să îi înţeleg. Să ne adaptăm împreună – ei la tratamentele recomandate de mine, iar eu la unele abateri ale lor – pentru a avea rezultate bune la final. Până la urmă, acesta este scopul comun.

Terapiile biologice ţintite și AI, parte din viitor

Cum credeţi că va arăta viitorul în dermatologie? Ce noi tratamente ar putea să apară?

Studiile privind dezechilibrele mecanismelor imunologice au luat amploare. Cred că în scurt timp, majoritatea terapiilor vor fi unele biologice, ţintite pe mecanismul fiziopatogenic care întreţine afecţiunea. Deja avem multe opţiuni de tratament în psoriazis, în hidradenita supurativă. Iar de curând avem și în dermatita atopică, și în alopecia areata, afecţiuni pentru care prin intermediul terapiilor topice sau sistemice nu mai putem obţine întotdeauna rezultate satisfăcătoare.

Inteligenţa artificială (IA) este utilizată și în dermatologie. Cum credeţi că va evolua?

Cu siguranţă IA are rolul ei, însă întotdeauna le explic pacienţilor că nu ne bazăm 100% pe acele programe de inteligenţă artificială. Ele sunt într-o continuă dezvoltare, nu sunt perfecte, pot să dea anumite erori. Pacientul se prezintă de fapt la tine, la medic. Se bazează pe tine și nu întotdeauna pe un robot. Nu știu ce se va întâmpla în următoarea sută de ani. (zâmbește) Nu știu dacă vom fi înlocuiţi cu totul de așa ceva, însă sunt anumite elemente de inteligenţă artificială care ne ajută foarte mult. În ceea ce privește dermatoscopia digitală, cu siguranţă putem obţine un grad de acurateţe mai mare a diagnosticului.

Cât de mult contează în specialitatea dv. colaborarea între medicii de diferite specialităţi?

Sigur că avem nevoie în practica noastră de ajutorul endocrinologilor, al ginecologilor – pentru partea comună de acnee hormonală, pentru diagnosticul și tratamentul alopeciilor. Avem nevoie de chirurgi plasticieni, dacă vorbim de partea aceasta de melanom, de oncologi. Este importantă relaţia pe care o stabilim cu colegii noștri. Până la urmă, interesul este să tratăm pacientul cât mai bine, într-un timp cât mai scurt, cu rezultatele cele mai bune.

Voci care militează împotriva utilizării SPF

Aţi menţionat că aţi observat un fenomen îngrijorător în mediul online...

Am văzut asta de curând. O „luptă” împotriva Factorului de Protecţie Solară (SPF), Oamenii au devenit totuși mai vigilenţi [cu aplicarea protecţiei solare]. Dar, pe de altă parte, există și voci care le insuflă mesajul „Du-te liniștit la plajă, nu se va întâmpla nimic!”. Nu știu exact ce vor înţelege oamenii! (zâmbește) Ce-i drept, până acum eu nu am auzit pe nimeni – pe Facebook, Instagram, canale de genul ăsta – care să fie împotriva SPF.

Ce v-aţi dori să înţeleagă pacienţii dv. referitor la laser și la întrebuinţările lui?

La un moment dat, pacienţii au fost tentaţi să ajungă în clinică strict pentru tratamente laser, fără să ia în considerare că, înainte de a începe un astfel de tratament, uneori sunt necesare anumite analize de sânge, examene micologice, bacteriologice etc. Unii dintre ei au fost nemulţumiţi că am temporizat din punctul ăsta de vedere și că nu am început direct tratamentul laser. Pentru majoritatea oamenilor, termenul de laser înseamnă un soi de „Dumnezeu pe pământ” care îţi rezolvă rapid orice problemă. Nu e chiar așa.

Care este partea cea mai frumoasă a profesiei dv.?

Partea cea mai frumoasă a profesiei mele vine din satisfacţia pe care o am când efectele tratamentelor recomandate devin vizibile, când calitatea vieţii pacienţilor se îmbunătăţește. Uneori, la primele întâlniri cu anumiţi pacienţi, încerc să îi mobilizez într-un fel sau altul, să creadă că va fi mai bine – pentru că va fi! Dacă reușesc, cât de puţin, să le schimb mentalitatea pesimistă într-una măcar ușor mai optimistă, este un plus și pentru mine, și pentru ei. Și, bineînţeles, pentru rezultatele ulterioare.

Aplicarea produselor cu factor de protecţie solară cel puţin 50+ pe timpul verii și cel puţin 30+ pe timpul iernii, în special pentru pacienţii cu un fototip cutanat deschis – cu piele deschisă la culoare, cu ochii deschiși la culoare, cu un risc mare de a dezvolta un cancer cutanat – este foarte importantă.

De multe ori, oamenii nu au răbdarea necesară pentru a parcurge anumiţi pași, nici măcar pentru a asculta un proces pe care trebuie să îl parcurgem împreună pentru a obţine un rezultat bun.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe