Newsflash
Internaționale

Băuturile îndulcite cu zahăr, asociate cu căderea părului la bărbați

de Florentina Ionescu - ian. 18 2023
Băuturile îndulcite cu zahăr, asociate cu căderea părului la bărbați

Consumul băuturilor răcoritoare pe bază de zahăr este asociat cu procesul de cădere a părului la bărbați, arată un studiu recent.

Cercetătorii au examinat relația dintre consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și patternul căderii părului la bărbați. Ei au descoperit că bărbații cărora le-a căzut părul au consumat o cantitate aproape dublă de băuturi îndulcite cu zahăr față de acei bărbați care nu s-au confruntat cu căderea părului. 

caderea parului pixabay
Imagine de kalhh de la Pixabay 

 

Cercetările anterioare arată că nutriția îndeplinește un rol important în căderea părului la bărbați (male pattern hair loss), Unele studii sugerează chiar că metabolismul glucozei ar putea influența căderea părului.

O cercetare recentă care a vizat corelația dintre căderea părului la persoanele de sex masculin și consumul de zahăr ar putea informa bărbații la risc să sufere de alopecie cu privire la schimbările pe care le-ar putea face în stilul lor de viață, scrie www.medicalnewstoday.com.

Recent, oamenii de știință de la Universitatea Tsinghua din Beijing, China, au examinat legătura dintre consumul acelor băuturi îndulcite cu zahăr și căderea părului la bărbați. Ei au descoperit că un consum mai mare de băuturi pe bază de zahăr este corelat cu un risc mai mare de cădere a părului. Studiul a fost publicat în jurnalul „Nutrients”.

În mod normal, majoritatea medicilor ori chirurgilor care fac proceduri de implant de păr înțeleg că nutrienții și alimentația îndeplinesc un rol-cheie în starea generală de sănătate a pacienților. Exercițiile fizice, evitarea produselor din tutun și a drogurilor ilicite, o nutriție corespunzătoare și o dietă echilibrată reprezintă cheia succesului pentru longevitatea și sănătatea pacienților.

Totuși, din studiu reiese că prea multe băuturi îndulcite cu zahăr ar influența sănătatea părului la bărbați. Cercetătorii au recrutat 1.028 de studenți de la facultate și de profesori, cu o vârstă medie de 27,8 ani. Aceștia proveneau din 31 de provincii din China.

Participanții au primit un chestionar în care au trecut informații cu privire la: detalii socio-demografice, statusul părului, aportul de alimente, stilul de viață și statusul psihologic.

Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr a fost determinat din răspunsurile obținute la un chestionar cu 15 itemi despre aportul de băuturi. Respectivul chestionar a examinat consumul de băuturi în ultimele 30 de zile. Băuturile îndulcite cu zahăr au inclus: sucurile îndulcite, băuturile carbogazoase, băuturile energizante și cele sportive, laptele îndulcit, ceaiul îndulcit și cafeaua îndulcită.

În total, 57,6% dintre participanți au raportat căderea părului, pe când restul nu a raportat acest aspect. Cercetătorii au descoperit că bărbații care sufereau de căderea părului au avut un risc mai mare: de a avea chelie; de a fi fumători la momentul actual sau foști fumători; de a avea un nivel mai scăzut al educației; de a face mai puțină activitate fizică; de a avea un somn cu durata mai scurtă; de a avea un istoric familial de cădere a părului ș.a.

Totodată, cercetătorii au investigat dacă acei bărbați ce sufereau de căderea părului au consumat mai multe alimente prăjite, mai multă miere și mai mult zahăr, mai multe dulciuri și înghețată și dacă au mâncat mai puține legume decât cei fără această condiție.

Persoanele cu căderea părului au consumat, în medie, 4,3 litri de băuturi îndulcite cu zahăr pe săptămână, în comparație cu doar 2,5 litri, cât era cantitatea în rândul bărbaților care nu sufereau de căderea părului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe