L-am întrebat pe scriitorul Bogdan Munteanu ce cărți cu și despre medici, sănătate sau boală a citit în ultimii ani. El a venit cu o listă lungă de recomandări pentru cititorii noștri.
Un subiect deosebit de interesant despre care ne-a vorbit Bogdan Munteanu toamna aceasta este Raftul Epi, amenajat inițial în librăriile Cărturești din Timișoara și, ulterior, din proprie inițiativă, de librarii Cărturești din Arad și Chișinău.
Bogdan Munteanu a publicat romanul „Stai jos sau cazi” (Nemira, 2022) și volumul de povestiri „Ai uitat să râzi” (Nemira, 2016; 2023, ed. revizuită și adăugită). A conceput proiectul „Semn de prim ajutor“ (despre care și Viața Medicală a scris la momentul respectiv). Proiectul a constat în realizarea și distribuirea a 12.000 de semne de carte cu instrucțiuni de prim ajutor în cazul unei crize de epilepsie. Locuiește în Timișoara și lucrează în domeniul IT.
„Anul trecut am publicat, la editura Nemira, un roman cu un protagonist epileptic. Nu m-am gândit de la bun început să scriu cu umor despre «boala invizibilă», dar situațiile comice apar inevitabil: unele personaje știu prea mu
lte despre epilepsie, iar altele, absolut nimic. Reacțiile cititorilor m-au copleșit și m-au făcut să mă gândesc la alte proiecte de normalizare a dialogului despre epilepsie. Cu ajutorul unor oameni inimoși, am împărțit 12.000 de semne de carte cu reguli de prim ajutor în cazul crizelor tonico-clonice generalizate. Semnele au fost distribuite în câteva spitale, cabinete medicale, unități de învățământ, librării, teatre, cinematografe, târguri de carte, magazine, baruri.
Am cunoscut, aproape dintr-odată, zeci, poate sute de oameni care trăiesc cu această condiție sau au pe cineva apropiat care înfruntă boala, am ascultat povești emoționante, am legat prietenii.
Alături de noii prieteni, am continuat aducerea în spațiul public a epilepsiei prin alte acțiuni. Una dintre ele e Raftul Epi, amenajat inițial în librăriile Cărturești din Timișoara și, ulterior, din proprie inițiativă, de librarii Cărturești din Arad și Chișinău.
Raftul Epi cuprinde recomandări de lectură din partea unor oameni care trăiesc cu epilepsie sau au de a face, într-un fel sau altul, cu ea: familie, prieteni, medici, profesori, scriitori, artiști. Nu toate cărțile de pe Raftul Epi sunt legate de epilepsie – s-a scris puțină ficțiune pe tema asta. Sunt cărțile preferate ale unor oameni care înțeleg sau încearcă să înțeleagă această condiție, un mic univers pe un raft simbolic:
Portretul lui M, de Matei Călinescu (Humanitas, 2016)
Cu ultima suflare, de Paul Kalanithi (Nemira, 2021)
Mâini cuminți. Copilul meu autist, de Ana Dragu (Polirom, 2015)
Baltazar, de Slawomir Mrozek (Curtea Veche, 2009)
În toate a fost frumusețe, de Manuel Vilas (Pandora M, 2021)
Suntem deja uitarea ce vom fi, de Hector Abad Faciolince (Curtea Veche, 2021)
Din cer au căzut trei mere, de Narine Abgarian (Humanitas, 2021)
Între prieteni, de Amos Oz (Humanitas, 2023)
Gândirea paralelă, de Edward de Bono (Curtea Veche, 2017)
Jocul cu mărgele de sticlă, de Hermann Hesse (RAO, 2013)
Meditații, de Marcus Aurelius (Librex, 2022)
Omul care își confunda soția cu o pălărie, de Oliver Sacks (Humanitas, 2021)
Epileptic, de David B. (Vintage Publishing, 2006)
Morcoveață, de Jules Renard (Cartex, 2018)
Satao, de Radu Nițescu (Casa de Editură Max Blecher, 2020)
Lectură plăcută! Și utilă.
Bogdan Munteanu”
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe