Newsflash
Interviuri

Cum poate învăța corpul să își recapete echilibrul natural

de Florentina Ionescu - dec. 18 2020
Cum poate învăța corpul să își recapete echilibrul natural

Chiropracticianul lucrează mult cu sistemul nervos și cu alte funcţii ale corpului, după cum spune Soheil Keynejad, chiropractician la Intermedicas. În opinia sa, la fel ca mușchii, corpul uman are o „memorie internă”, iar dacă a stat prea mult timp într-o poziţie incorectă, el va trebui învăţat să își redobândească echilibrul.

Keynejad Soheil

Despre Soheil Keynejad

Soheil Keynejad este un chiropractician de origine persană, care a crescut și a studiat în Anglia. Specialistul și-a obţinut calificarea la colegiul McTimoney din Abingdon, Oxford, iar metoda pe care o practică se numește McTimoney.

 

Care este definiţia chiropracticii?

Chiropractica este un nume care vine din greacă. Ea înseamnă „făcut cu mâna” [„chiro” înseamnă mână, „practic” înseamnă „preocupat cu acţiunea”]. Tratezi persoana cu mâna. Tehnica aceasta există de secole în Est, și nu numai. În ultimii 150 de ani a început să se dezvolte mai mult în America.

Care sunt diferenţele-cheie între terapia fizică și chiropractică?

Terapia fizică este, în esenţă, reabilitare. Se efectuează dacă persoana are un accident, dacă mâinile sau picioarele au suferit fracturi, pentru a-i permite pacientului să folosească din nou acel membru. Chiropractica este total diferită de fizioterapie. În calitate de chiropractician, lucrezi cu sistemul nervos și cu alte funcţii ale trupului. Iar creierul trebuie să comunice cu restul corpului. Ce facem noi? Verificăm tot corpul pentru a descoperi unde se află acele zone incorect aliniate ale articulaţiilor și ale vertebrelor, așa că încercăm să le corectăm.

În chiropractică, noi credem că în interiorul corpului există o inteligenţă înnăscută, care îi permite corpului să aibă grijă singur de el, mai ales că avem creierul care poate comunica cu restul corpului.

OPERAŢIA, INEXISTENTĂ ÎN CHIROPRACTICĂ

Care sunt certificările necesare unui chiropractician?

Trebuie să vă spun aici câteva lucruri despre mine. Backgroundul meu este în inginerie, dar apoi am început să studiez chiropractica. Pentru a putea să devin chiropractician, a trebuit să am o înţelegere a corpului uman, a anatomiei, a fiziologiei, iar în acest sens am făcut un curs de aprofundare, care, la acea vreme, era part-time. Chiar dacă era part-time la colegiu, trebuia să studiez full-time acasă. Așa că este o calificare de cinci ani, pe care am făcut-o în Anglia.

Există o abordare interdisciplinară între un chiropractician și alţi specialiști?

Ce fac eu mai întâi, în calitate de chiropractician, este să examinez persoana, să analizez istoricul medical pentru a afla ce este în neregulă, de cât timp are problema, care sunt simptomele. Fac anumite teste și văd dacă pot trata persoana. Dacă este ceva ce nu poate fi tratat [prin chiropractică], desigur că o voi îndruma către un medic specialist, cum ar fi un ortoped ori un fizioterapeut sau alt tip de doctor. Atunci când e cazul, trebuie să îndrum persoana către profesionistul cel mai indicat.

Care este diferenţa dintre un chiropractician și un medic ortoped?

Noi, chiropracticienii, încercăm să facem faţă acumulării de stres din corpul persoanei, pentru a-l elibera, astfel încât corpul și sistemul nervos să poată funcţiona în mod normal. Pe de altă parte, medicul ortoped este axat în principal pe tratarea oaselor și a încheieturilor fracturate sau lezate, dacă există o problemă de natură ortopedică în aceste zone. Asta face ortopedul, sarcina lui este diferită și implică o operaţie, pe când în chiropractică nu există operaţie, totul se face cu mâna – manipularea cu ajutorul mâinilor.

Durerile lombare, o problemă tratabilă

Ce afecţiuni tratează un chiropractician?

Oamenii vin la noi cu o paletă largă de probleme. De exemplu, am avut o persoană tânără care suferea de scolioză. Noi nu putem vindeca scolioza, dar putem trata corpul astfel încât să reducă tensiunea și stresul care se acumulează drept rezultat al efectelor scoliozei asupra corpului. Oamenii vin la mine cu tot felul de probleme: cu migrene, dureri de cap, de gât, lombare, probleme ale discurilor intervertebrale, cu hernie de disc, iar unele persoane nu pot dormi foarte bine.

Aveţi pacienţi cu idei greșite sau mituri preluate de pe internet, pe care trebuie să le clarificaţi?

Ca să fiu sincer, asta fac eu de regulă. Asta fac cu majoritatea persoanelor, de îndată ce vin la cabinetul meu. De cum vin, îi întreb: „Știi ceva despre chiropractică?”. Iar cei mai mulţi îmi spun: „Da, am căutat pe Google sau am privit pe YouTube”. Ei au niște idei brute, dar eu trebuie să trec prin procesul acesta, de a le explica ce facem aici.

Care sunt contraindicaţiile chiropracticii?

Pe lista de contraindicaţii se află situaţia în care persoana a avut un accident, dacă are oase fracturate, dacă are o boală terminală precum cancerul. Repet, trebuie să examinăm corpul, să aflăm dacă nu există organe interne care dau durere care iradiază. La lucrurile de genul acesta trebuie să fim foarte atenţi. (...) Există o mulţime de alte condiţii și aspecte, dar trebuie să fim atenţi la durere și la cum este simptomul pentru a lua în considerare o contraindicaţie pentru respectiva persoană.

CHIROPRACTICA, O STARE DE BINE

Recomandaţi anumite investigaţii medicale înainte de ședinţele de chiropractică?

Uneori, da. Eu, practic, vreau să aflu istoricul medical al cazului: de cât timp are problema, cum a debutat, unde este localizată durerea, ce tip de durere este. Examinarea înseamnă că trec prin astfel de întrebări cu persoana. Uneori, dacă nu sunt sigur, îi spun că trebuie să facă o radiografie, să facă un RMN.

Care sunt cele mai evidente beneficii asociate cu chiropractica?

Faptul că ești sănătos. După terminarea tratamentului, majoritatea oamenilor îmi spun: „Uau, mă simt mai ușor, mă simt ca o pasăre!”; „Parcă pot să zbor!”; „Pot să stau jos mai bine!”; „Simt ca un flux de energie în interiorul meu”. Oamenii sunt diferiţi, totul depinde de nivelul de energie individuală, de modul în care corpul răspunde la tratament. Este ca o stare de bine, de wellness, de sănătate.

Care sunt riscurile asociate cu chiropractica?

Ideea este că dacă o persoană calificată efectuează ședinţele, respectiv tratamentul de chiropractică, nu există deloc riscuri asociate. Dacă, însă, persoana nu este un profesionist și nu are cunoștinţe despre corpul uman, atunci da, acest lucru poate fi riscant. Pot fi riscuri de afectare a mușchilor, de AVC și altele.

MAI MULT DECÂT UN „ANTRENAMENT”

De câte ședinţe este nevoie, de exemplu, pentru a trata durerea lombară? Dar pentru alte condiţii?

Numărul ședinţelor este în funcţie de cât timp persoana are acea problemă, care este cauza ei. La persoanele mai tinere ar putea fi suficiente două sau trei ședinţe. La cineva în vârstă, s-ar putea să fie necesare mai multe. Totul depinde de complexitatea cazului. De cele mai multe ori, este posibil ca durerea să dispară după două-trei ședinţe de tratament. Este nevoie de un anumit număr de ședinţe pentru a antrena corpul să menţină forma corectă. Nu e doar un „antrenament”, este vorba despre reajustarea corpului. La fel ca și mușchii, corpul nostru are memorie, iar dacă a stat atât de mult timp într-o anumită poziţie, atunci va trebui să fie reînvăţat să aibă altă poziţie. Astfel, (...) prin reajustarea oaselor, articulaţiilor și sistemului nervos, corpul va începe treptat să își recapete echilibrul natural.

Există o limită de vârstă pentru persoana care alege ședinţe de chiropractică?

Nu există limită de vârstă. În America sau în Canada, precum și în Anglia, bebelușul, de îndată ce se naște, primește tratament chiropractic. În unele ţări, și mama primește tratament chiropractic. Ședinţele se pot face la orice vârstă. Eu am tratat-o pe mama mea când avea 85 de ani.

V-aţi gândit vreodată să predaţi chiropractica?

Să predau chiropractica! (râde) Aș putea învăţa pe cineva tehnica, dar ideea este că persoana trebuie să înţeleagă anatomia corpului uman, fiziologia, organele interne, să afle cât mai multe despre boli, despre organe, care sunt simptomele pe care le au pacienţii de pe urma acelor boli. Trebuie să studieze toate aceste lucruri.

Ce trăsături trebuie să aibă un chiropractician bun?

Un bun chiropractician trebuie să fie cineva căruia îi pasă de persoana din faţa lui, care își iubește jobul și vrea să ajute pacientul. În ceea ce mă privește, cred că astea sunt cele mai bune trăsături. Să faci orice pentru ca persoana din faţa ta să se facă bine.

Mulţi oameni vin la noi și spun: «Eu sunt sănătos. Nu am niciun simptom. Nu am nicio durere». Dar absenţa durerii nu înseamnă că ești sănătos (...) la modul absolut, pentru că trupul și mintea și totul se află în echilibru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe