Un kit similar testelor de sarcină ar putea permite monitorizarea pierderii masei musculare într-un mod confortabil.
Pierderea cronică a masei musculare vine la pachet nu doar cu slăbiciunea persoanei. Ea poate, printre altele, să crească riscul de cădere și de accidentare.
În mod obișnuit, pierderea masei musculare este monitorizată prin intermediul unor tehnologii din domeniul imagisticii medicale, cum ar fi scanările CT sau RMN. Totuși, deoarece aceste sisteme sunt folosite în clinici și spitale și întrucât este nevoie de tehnicieni bine pregătiţi, majoritatea persoanelor nu efectuează în mod regulat scanări de acest gen pentru a-și evalua starea mușchilor.
Recent, cercetătorii au creat designul unui test de urină simplu, folosit acasă de pacienţi pentru a monitoriza pierderea masei musculare. Kitul, numit Myomar, este similar cu un test de sarcină. Acesta a fost creat de doctoriţa canadiană Rafaela Andrade.
Pentru kitul de testare Myomar, utilizatorul urinează pe o bandeletă de unică folosinţă, tratată cu o substanţă chimică. După îndeplinirea acestui pas, persoana trebuie să fotografieze bandeleta cu telefonul inteligent. Prin analizarea imaginii, o aplicaţie instalată pe telefonul mobil poate să detecteze concentraţiile unor biomarkeri din urină, substanţe chimice asociate cu sănătatea sistemului muscular.
Incluzând apoi acele date într-un model matematic, aplicaţia prezice pierderea masei musculare. Până acum, aceasta s-a dovedit a fi eficientă în proporţie de 80% în rândul bărbaţilor și în proporţie de 96% în cazul femeilor. Aceste cifre ar urma să fie îmbunătăţite pe măsură ce tehnologia din spatele aplicaţiei va fi și mai bine dezvoltată.
În prezent, doctoriţa Andrade și colegii săi caută voluntari care să îi ajute în dezvoltarea acestui kit de testare a urinei. Echipa speră ca acesta să fie disponibil pe piaţă, în emisfera nordică, până în toamna viitoare.
https://newatlas.com/health-wellbeing/myomar-muscle-loss-urine-test/
https://myomarmolecular.ca/beta-test
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe