Newsflash
ACTUALITATE Hi-tech & Gadgets Internaționale

Test de urină pentru monitorizarea pierderii masei musculare

de Florentina Ionescu - iun. 2 2023
Test de urină pentru monitorizarea pierderii masei musculare

Un kit similar testelor de sarcină ar putea permite monitorizarea pierderii masei musculare într-un mod confortabil.

Pierderea cronică a masei musculare vine la pachet nu doar cu slăbiciunea persoanei. Ea poate, printre altele, să crească riscul de cădere și de accidentare. 

În mod obișnuit, pierderea masei musculare este monitorizată prin intermediul unor tehnologii din domeniul imagisticii medicale, cum ar fi scanările CT sau RMN. Totuși, deoarece aceste sisteme sunt folosite în clinici și spitale și întrucât este nevoie de tehnicieni bine pregătiţi, majoritatea persoanelor nu efectuează în mod regulat scanări de acest gen pentru a-și evalua starea mușchilor. 

Recent, cercetătorii au creat designul unui test de urină simplu, folosit acasă de pacienţi pentru a monitoriza pierderea masei musculare. Kitul, numit Myomar, este similar cu un test de sarcină. Acesta a fost creat de doctoriţa canadiană Rafaela Andrade. 

Cu ajutorul telefonului 

Pentru kitul de testare Myomar, utilizatorul urinează pe o bandeletă de unică folosinţă, tratată cu o substanţă chimică. După îndeplinirea acestui pas, persoana trebuie să fotografieze bandeleta cu telefonul inteligent. Prin analizarea imaginii, o aplicaţie instalată pe telefonul mobil poate să detecteze concentraţiile unor biomarkeri din urină, substanţe chimice asociate cu sănătatea sistemului muscular. 

Incluzând apoi acele date într-un model matematic, aplicaţia prezice pierderea masei musculare. Până acum, aceasta s-a dovedit a fi eficientă în proporţie de 80% în rândul bărbaţilor și în proporţie de 96% în cazul femeilor. Aceste cifre ar urma să fie îmbunătăţite pe măsură ce tehnologia din spatele aplicaţiei va fi și mai bine dezvoltată. 

În prezent, doctoriţa Andrade și colegii săi caută voluntari care să îi ajute în dezvoltarea acestui kit de testare a urinei. Echipa speră ca acesta să fie disponibil pe piaţă, în emisfera nordică, până în toamna viitoare.


Notă autor:

https://newatlas.com/health-wellbeing/myomar-muscle-loss-urine-test/
https://myomarmolecular.ca/beta-test

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe