Newsflash
Hi-tech & Gadgets Internaționale

Interfaţă nouă pentru a calma tremorul

de Florentina Ionescu - mai 12 2023
Interfaţă nouă pentru a calma tremorul

Oamenii de știinţă de la Institutul Fraunhofer pentru Inginerie Biomedicală (IBMT) din Germania au dezvoltat o platformă de tehnologie menită să ajute la atenuarea tremorului muscular.

Această tehnologie ar putea fi de ajutor și persoanelor care au leziuni la nivelul măduvei spinării. Electrozi biocompatibili amplasaţi în mușchi, în combinaţie cu electrozi externi și cu alte dispozitive formează o reţea inteligentă ce poate detecta semnalele transmise de mușchi și furniza stimuli electrici, în funcţie de nevoi. În viitorul nu foarte îndepărtat, pentru a ajuta persoanele care suferă de tremor va fi nevoie doar de: un controller compact (ce poate fi amplasat pe o curea sau sub o haină), de câţiva electrozi textili discreţi (pe braţe și pe picioare), de electrozi cu lungimea de 3 cm și cu grosimea de doar 1 mm amplasaţi în mușchii afectaţi.

Cum funcţionează

De fiecare dată când tremorul are loc, sistemul transmite un stimul electric spre mușchii afectaţi. La rândul lor, acești stimuli sunt înregistraţi de sistemul nervos al purtătorului. În pasul următor, sistemul nervos încetează să transmită semnalele de interferenţă către mușchi, ceea ce îi face să se calmeze, ameliorând tremorul.

Până acum, cercetătorii de la IBMT spun că au obţinut progrese concrete. „Am reușit să reducem tremorul mușchilor în mod semnificativ la pacienţii incluși în trialuri”, a explicat Andreas Schneider-Ickert, manager de proiect în domeniul implanturilor active.

În viitor, tehnologia aceasta ar putea fi disponibilă pentru a ajuta persoanele cu boli neuromusculare sau pe cele afectate de paralizie. 

Sursa: medicalxpress.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe