Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Nu uitaţi de spondiloartrita axială!

de Dr. Mariana MINEA - aug. 18 2023
Nu uitaţi de spondiloartrita axială!

Potrivit unui review sistematic, pacienţii cu spondiloartrită axială pot avea nevoie de până la șase ani pentru a primi un diagnostic corect pentru boala lor, atrag atenţia autorii unui articol din Medscape.

      Diagnosticul corect este necesar, pentru că boala este progresivă și poate fi ţinută sub control cu ajutorul tratamentului. Spondiloartritele reprezintă un grup de boli inflamatorii cronice care afectează articulaţiile sacroiliace și coloana vertebrală, uneori și articulaţii periferice, asociate cu unele manifestări extraarticulare și cu prezenţa unui factor genetic predispozant – antigenul HLA-B27. Spondiloartrita axială afectează predominant scheletul axial (articulaţii sacroiliace și coloana) și include spondilita anchilozantă, forma sa mai gravă, cu afectare predominant sacroiliacă.

În spondiloartrita axială (SpAax), durerea lombară este de tip inflamator, iar tiparul este cel de durere în timpul nopţii și la trezirea din somn, dimineaţa. Astfel, persoana afectată resimte la încercarea de mobilizare blocarea coloanei vertebrale, timp de aproximativ 30 de minute, senzaţia și durerea atenuându-se odată cu mișcările. Boala apare de obicei la persoanele sub 45 de ani, dar poate surveni și la cei în vârstă. Se poate însoţi de durere alternantă la nivelul feselor, din cauza prezenţei durerii în articulaţiile sacroiliace, motiv pentru care poate fi confundată cu o sciatică.

Aspect radiografic normal

SpAax afectează în egală măsură femeile și bărbaţii. Se poate asocia cu tendinită și entezită, astfel că persoanele în cauză pot avea și tendinită ahileană, cotul tenismenului, durere toracică musculoscheletală sau dactilită. Se poate însoţi de afecţiuni precum psoriazisul, boala inflamatorie intestinală, uveita sau irita. Una dintre aceste boli se poate întâlni și în istoricul familial al pacientului.

Testarea pentru HLA-B27 și proteina C reactivă oferă informaţii preţioase, dar pot exista și rezultate normale, durerea de tip inflamator fiind prioritară în orientarea diagnosticului. Aspectul radiografic este normal, iar modificările pe IRM vor fi descoperite de un specialist experimentat. De asemenea, instrumentul SPADE (Spondyloarthritis Diagnosis Evaluation Tool) poate fi util medicilor în evaluarea unui pacient care are durere cronică de spate și nu prezintă modificări radiologice.

 


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/995390

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe