Newsflash
Internaționale

Cazuri de tuse convulsivă, în SUA

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - apr. 11 2023
Cazuri de tuse convulsivă, în SUA

Atunci când vaccinarea împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive a suferit o modificare, prin schimbarea componentei pertussis din DTP în DTPa, era de așteptat ca numărul de cazuri să nu mai scadă foarte mult.

În SUA numărul de cazuri a ajuns la valoarea minimă în 1976 (1010 raportări la nivel național). Din discuțiile privind evoluția numărului de cazuri ulterior acestui an se înțelege că numărul a crescut, inițial, în primul rând datorită scăderii acoperirii vaccinale. Ulterior însă, aproape în fiecare an au fost raportate izbucniri epidemice (outbreaks). 

tuse convulsiva SUA

În imagine se poate observa evoluția numărului de cazuri în perioada 1922-2019. *

Recent, în 8 aprilie 2023, s-a raportat o creștere a numărului de cazuri în statul Maine.** Cu 19 cazuri în primele 3 luni ale anului se constată o dublare a raportărilor în comparație cu aceeași perioadă din 2022. La nivel național, numărul de cazuri înregistrate în primele 3 luni este mai mare comparativ cu toate cazurile raportate în anul 2021.

Perioadele în care numărul de cazuri scade sunt „periculoase” oriunde în lume, atât în SUA cât și în țara noastră. Cei care se opun vaccinării găsesc imediat „argumente” împotriva vaccinării față de o „boală care nu mai există”. Tusea convulsivă există. Faptul că nu este diagnosticată corect și la timp, faptul că noțiunile de microbiologie pe care studenții le învață în anul II (cei care învață) sunt uitate și nu sunt aplicate ulterior - nu „elimină” boala infecțioasă.

bebelus spital icter test rapid

Tusea convulsivă este o boală potențial gravă; se consideră că poate avea prognostic nefast, în special la copii cu vârsta foarte mică (nou-născuți sau sugari). Majoritatea copiilor cu vârsta mai mică de un an necesită spitalizare.

Resurse bibliografice:

* https://www.cdc.gov/pertussis/surv-reporting/cases-by-year.html

** https://outbreaknewstoday.com/pertussis-cases-up-in-maine-78594/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe