Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

SUA: Screeningul pentru cancer mamar ar trebui să înceapă la 40 de ani

de Florentina Ionescu - mai 14 2024
SUA: Screeningul pentru cancer mamar ar trebui să înceapă la 40 de ani

Statisticile arată că numărul cazurilor de cancer de sân este în creștere în rândul femeilor din SUA aflate în decada a patra de viață, iar mamografia ar putea ajuta la un diagnostic precoce.

Mamografiile efectuate în mod regulat pentru screeningul cancerului mamar ar trebui să înceapă mai devreme, la vârsta de 40 de ani, potrivit unui grup strategic de experți din Statele Unite ale Americii. Femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 74 de ani ar trebui să își facă screening prin mamografie în fiecare an, a mai spus grupul de experți, scrie The Associated Press

Anterior, grupul strategic de experți spusese că femeile ar putea să aleagă să înceapă screeningul pentru cancerul de sân chiar și când sunt tinere, la 40 de ani, având o puternică recomandare ca acestea să înceapă să facă investigații la fiecare doi ani, de la vârsta de 50 de ani și până la 74 de ani. 

Anunțul acesta nou, făcut la 30 aprilie de U.S. Preventive Services Task Force (grupul strategic de exeperți menționat anterior) face să devină oficial un draft cu recomandări anunțat în 2023. Recomandările au fost publicate în „Journal of the American Medical Association”. 

„Este un mare câștig că ei [experțiirecunosc acum beneficiile screeningului la femeile în decada a patra de viață”, a spus dr. Therese Bevers de la MD Anderson Cancer Center din Houston, SUA, însă ea nu a fost implicată în alcătuirea recomandărilor. 

Și alte grupuri medicale, printre care Colegiul American de Radiologie și Societatea Americană de Cancer, sugerează că mamografiile ar trebui efectuate anual și nu o dată la doi ani, începând cu vârsta de 40 de ani sau 45 de ani, însă acest lucru poate cauza confuzie în rândul femeilor, a mai spus dr. Therese Bevers. 

Ratele de deces prin cancer de sân au scăzut în ultima perioadă, pe măsură ce tratamentele împotriva bolii continuă să se îmbunătățească. Dar chiar și așa, cancerul mamar este încă a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer pentru femeile din Statele Unite ale Americii. Aproximativ 240.000 de cazuri noi sunt diagnosticate anual și aproape 43.000 de femei mor din cauza cancerului de sân. 

Recomandarea ce îndrumă femeile către un screening făcut chiar mai devreme este menită să abordeze două probleme arzătoare, arată sursa menționată. Incidența în creștere a cancerului de sân la femeile de peste 40 de ani (incidența bolii a crescut cu 2% anual, din anul 2015 până acum), pe de o parte. Iar pe de altă parte, rata de deces mai mare în rândul femeilor afro-americane, în comparație cu femeile de rasă caucaziană, a spus vicepreședintele grupului strategic din SUA, dr. John Wong de la Tufts Medical Center din Boston. Din păcate, afirmă dr. John Wong, „noi toți știm că femeile afro-americane au un risc cu 40% mai mare de a deceda din cauza unui cancer de sân, în comparație cu femeile albe.” 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe