Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

SUA: gripă aviară, detectată la vacile de lapte

de Florentina Ionescu - mai 21 2024
SUA: gripă aviară, detectată la vacile de lapte

Vânzările de lapte crud par să fie în creștere în SUA, în ciuda avertismentelor cu privire la riscurile pe care le are consumul de produse din lapte nepasteurizat și în contextul unei epidemii de gripă aivară la vacile de lapte.

Încă din 25 martie a.c., când virusul gripei aviare a fost confirmat pentru prima dată în rândul vitelor din SUA, vânzările săptămânale de lapte crud de vacă au crescut mult, în comparație cu aceleași perioade ale anului trecut, scrie Associated Press, care citează o firmă de cercetare de piață, numită NielsenIQ. 

Totuși, creștereile în ce privește vânzarea produselor din lapte contravin recomandărilor făcute de FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente) și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC sau Centers for Disease Control and Prevention), care consideră laptele crud a fi unul dintre „cele mai riscante” alimente pe care oamenii le pot consuma. 

„Laptele crud poate fi contaminat cu bacterii periculoase care vă pot îmbolnăvi foarte grav”, precizează CDC pe site-ul său. 

Încă de luni, 20 mai a.c., cel puțin despre 42 de turme din nouă state americane se știe că au vaci infectate cu virusul cunoscut sub numele de A H5N1, au declarat oficialii federali. 

Virusul a fost descoperit în laptele crud (deci nefiert) al vacilor infectate cu virusul gripei aviare. Totuși, resturi virale au fost găsite în probe luate din laptele vândut în magazinele alimentare, dar FDA spune că aceste produse sunt sigure pentru consumul uman, datorită faptului că procesul de pasteurizare distruge virusul. Încă nu se știe la acest moment dacă virusul viu al gripei aviare poate fi transmis la oamenii care beau laptele care nu a fost încă fiert, adică procesat termic. 

Totuși, oficialii de la CDC au avertizat săptămâna trecută că persoanele care beau lapte crud ar putea, în teorie, să se infecteze dacă virusul gripei aviare intră în contact cu receptorii din nas, gură și din gât ori prin inhalarea virusului în plămâni. 

De asemenea, există un motiv de îngrijorare în rândul autorităților americane, mai ales dacă un număr tot mai mare de oameni va fi expus la virusul gripei aviare, întrucât acest virus ar putea suferii mutații pentru a fi transmis cu și mai multă ușurință la oameni. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe