Medicul pediatru Mihai Craiu vine cu câteva recomandări extrem de importante pentru părinții care au copii foarte mici sau sugari, în contextul caniculei.
Pe pagina oficială de Facebook pe care o administrează medicul Mihai Craiu, Spitalul Virtual pentru Copii, sunt câteva recomandări pentru lunile de vară:
„În vacanță sau acasă ar trebui să adoptăm zilele acestea TREI precauții majore pentru sugari sau pentru copiii foarte mici.
1. Atenție la expunerea directă la soare! Sugarii cu vârstă sub 6 luni nu ar trebui expuși acțiunii directe a razelor solare. In mod categoric NU între orele 11 și 3 după amiază!
2. Dacă totuși suntem la plajă cu un copil mic, care se poate deplasa singur, și acesta nu stă sub umbrelă, este imperios necesar să acoperim capul lui/ei cu o pălarie. Și să aplicăm, de mai multe ori pe zi, mai ales după ce a revenit din piscină sau de la orice baie, creme solare. Pentru copiii mici, de preferat cu factor de protecție înalt, SPF50+;
3. Atenție la deshidratare. Aceasta poate să vă ia pe nepregătite deoarece copiii mici se pot deshidrata grav zilele acestea toride”.
Totodată, medicul Mihai Craiu a subliniat că un sugar pierde apă și dacă nu urinează mult chiar dacă nu are diaree sau vărsături. Pierderile „camuflate” de lichide, așa numitul IWL (Insensible Water Loss - pierderea de apă din organism), pot fi rezultatul transpirației și al evaporării salivei.
„Aceste procese nu se văd cu ușurință, dar pot să producă efecte foarte grave. Un adult pierde IWL cam 300-500 ml de apă pe zi. Un sugar este la un risc mult mai mare deoarece pierde în mod normal 1-2 ml/kg ÎN FIECARE ORĂ! Aveți grijă de voi si de copii, pe căldurile acestea extreme”, a conchis dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu- Rusescu” (INSMC) din București.
Fotografie de Ashley K Bowen: https://www.pexels.com/photo/toddler-girl-sitting-on-shore-during-day-1712855/
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe