Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Antibioticele, „pilula de a doua zi” de care e nevoie pentru a preveni BTS

de Florentina Ionescu - iun. 11 2024
Antibioticele, „pilula de a doua zi” de care e nevoie pentru a preveni BTS

Oficialii americani din domeniul sănătății recomandă utilizarea antibioticelor pe post de „pilula de a doua zi”, cu scopul de a proteja împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.

Unele persoane ar trebui să ia în considerare ideea de a lua un antibiotic ca pe o „pilulă de a doua zi” (dar nu pentru a împiedica o sarcină nedorită), pentru a încerca să prevină anumite boli cu transmitere sexuală (BTS), au recomandat recent oficialii americani din domeniul sănătății, scrie The Associated Press.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA a finalizat recomandarea pentru populație cu privire la administrarea de doxiciclină, un antibiotic din clasa tetraciclinelor, după o noapte de sex neprotejat, ca modalitate de a preveni infecțiile cu bacteria Chlamydia trachomatis (care provoacă clamidioză), cu bacteria Neisseria Gonorrhoeae (care cauzează gonoree) și cu Treponema pallidum (care produce sifilis). 

Oficialii din cadrul CDC au făcut un apel pentru a se descoperi instrumente noi de prevenție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală și spun că inovația este necesară în acest domeniu. Ratele de incidență cu privire la sifilis, clamidioză și gonoree sunt în creștere de ani buni în SUA, mai ales că aceste infecții se întâlnesc și la bărbații gay și la cei bisexuali. Însă cele mai recente date din SUA sugerează că cazurile de gonoree și de clamidioză au încetat să crească în anul 2022. 

Noua recomandare făcută de CDC este specific formulată pentru bărbații bisexuali și cei care întrețin raporturi sexuale cu alți bărbați, precum și pentru femeile transgender care au avut o boală cu transmitere sexuală în anul anterior și care sunt la risc înalt de a se infecta din nou cu o bacterie ce cauzează BTS. Studiile au demonstrat că doxiciclina funcționează în acest grup populațional, dar nu sunt suficiente dovezi științifice pentru a face aceeași recomandare pentru alte persoane, au spus oficialii din CDC. 

Experții americani au numit acest tratament doxy PEP, prescurtare de la doxycycline postexposure prophylaxis, adică profilație cu doxiciclina post-expunere la un raport sexual neprotejat. Medicii pot scrie o prescripție medicală pentru o doză unică de 200 mg de doxiciclină pentru ca persoana expusă să o ia în decurs de trei zile de la data la care a avut raportul sexual neprotejat, au explicat specialiștii din CDC. 

În octombrie, CDC a publicat o versiune la stadiu de draft al acestor recomandări. De atunci au fost făcute unele modificări în privința limbajului propus de experți, unele propoziții fiind modificate astfel încât să clarifice faptul că antibioticele ar trebui luate doar o dată la 24 de ore și faptul că medicii ar trebui să reevalueze acest regim medicamentos la pacienții lor, la fiecare 3-6 luni.


Notă autor:

Fotografie de la Pietro Jeng: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/360622/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe