Pavilionul de artă Art Safari pregătește pentru prima sa prezență publică din acest an un concept expozițional.
Acest concept expozițional, sub genericul „Keep the Art Beat”, va aduce în atenția publicului mari maeștri și artiști mai puțin prezenți pe simeze, patrimoniul național și valori emergente ale artei contemporane locale, incursiuni fotografice, precum și alte surprize conexe.
Desfășurată în București în perioada 7 martie-27 iulie 2025, cea de-a 16-a ediție a Art Safari, găzduită în Palatul Dacia România, va oferi multiple posibilități de explorare neconvențională a spațiilor de expunere, precum și obișnuita serie de activități educaționale și de promovare culturală pentru copii și adulți. Vom avea ocazia, timp de aproape cinci luni, să ne apropiem nemijlocit de doi mari artiști români care, deși au trăit în veacuri diferite, au în comun faptul de a fi părăsit prea timpuriu această lume. Îi leagă, de asemenea, o percepție publică a creației lor în timpul vieții care nu s-a ridicat la înățimea valorii și modernității operei pe care au lăsat-o posterității.
Ioan Andreescu (1850-1882) este omagiat la 175 de ani de la naștere în cadrul expoziției monografice „Adevărul și imaginația”. Aceasta va aduce laolaltă lucrări provenind de la muzee și din colecții private din întreaga țară, în încercarea de a contura un portret cât mai complex și profund al unui artist a cărui viață s-a remarcat prin discreție și sobrietate. Reflectate în creația lui, aceste trăsături, întregite de un remarcabil talent, au dat naștere unor creații care surprind și azi prin modernitatea și sensibilitatea de care a dat dovadă. Toate în sintonie cu tendințele artistice internaționale cărora le-a fost contemporan, dar cu care a avut prea puține legături directe.
Menit unei cariere științifice, în biologie și medicină, de care totuși nu s-a separat complet niciodată, Ion Țuculescu (1910-1962) și-a găsit adevărata vocație în pictură. De aceasta s-a apropiat ca autodidact, pentru a o duce pe căi inedite, extrem de personale, către desăvârșire.
La șase decenii de la marea retrospectivă postumă (1965) – ce a avut ecouri considerabile și a dus la reconsiderarea întregului sens al creației medicului-pictor și la consacrarea sa ca maestru în galeria marilor valori artistice naționale –, vom avea din nou prilejul de a-i vedea tablourile venite din întreaga țară.
Viziunea curatorială a expoziției „Geniul amator”, adaptată secolului XXI, va pune în lumină diferitele etape de creație, metamorfoza simbolisticii abordate, alunecarea și rupturile stilistice. Expoziția relevă și felul în care limbajul său plastic s-a simplificat în timp pentru a ajunge să întrebuințeze doar forme sublimate, esențializate, purtătoare ale celor mai profunde reflecții despre lume și viață.
Programul expozițional va mai cuprinde o a patra ediție dedicată artei contemporane semnate de tineri artiști în curs de afirmare („Young Blood 4.0”), dar și o secțiune dedicată „Pictorilor români uitați” (Ipolit Strâmbu, Nicolae Grant, Elena Popea, Alexandru Țipoia ș.a.), care, cândva, au fost apreciați asemenea tinerilor de azi.
În final, trebuie amintită şi surpriza legată de medicină pe care o vom putea descoperi în sălile Palatului Dacia România de luna viitoare: expoziția „From lab to life”, dedicată istoriei farmaciei, ale cărei secrete așteptăm cu nerăbdare să le explorăm.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe