Newsflash

Specialităţile chirurgicale, doar în condiţii de spital

Specialităţile chirurgicale, doar în condiţii de spital

Asociate secţiilor de chirurgie orală și maxilo-facială din spitale funcţionează și servicii de specialitate ambulatorii. Dar existenţa exclusivă a unui ambulatoriu de chirurgie maxilo-facială este lipsită de sens.

Medicina se poate practica în servicii ambulatorii, în servicii cu paturi și în formă mixtă. Unele specialităţi sunt doar de practică medicală ambulatorie, cum este medicina de familie. Sunt specialităţi în care serviciile medicale se pot oferi doar în condiţii de spital, cum sunt specialităţile chirurgicale, în care baza practicii este în spital, chiar dacă ele au uneori și ambulatorii de specialitate. Avem și specialităţi care se pot practica în sistem mixt, adică există atât servicii ambulatorii care funcţionează independent, cât și servicii în unităţi cu paturi. O astfel de specialitate este Oftalmologia. Medicina dentară este un domeniu medical aparte, cu formare profesională distinctă, care este practicată exclusiv în cabinete medicale de tip ambulatoriu. 

Dar există, în stomatologie, o situaţie particulară în ceea ce privește serviciile oferite pacienţilor prin unităţi cu paturi. Este vorba despre chirurgia orală și maxilo-facială, care înainte era chirurgie buco-maxilo-facială, iar acum a devenit chirurgie stomatologică și maxilo-facială. În fond, este vorba despre singura specialitate din domeniul stomatologiei care se poate practica în spitale. Pentru această specialitate stomatologică, în Contractul-cadru pentru servicii medicale în sistemul de asigurări de sănătate din România sunt prevăzute doar servicii de specialitate în regim de spitalizare.

Specialitate de dată recentă

Complexitatea patologiei din domeniul chirurgiei maxilo-faciale și intervenţiile chirurgicale de mare amploare și deosebit de invazive exclud practicarea acestei specialităţi exclusiv în ambulatorii. Trebuie luată în considerare și formarea profesională de excepţie, această specialitate fiind singura din toată medicina care necesită absolvirea a două facultăţi, medicina și stomatologia, înaintea promovării examenului de rezidenţiat. În fapt, după 12 ani de învăţământ preuniversitar și încă 17 ani de învăţământ universitar medical, putem avea un medic specialist de chirurgie orală și maxilo-facială. Și ce facem cu el după atâţia ani de școală? Îl trimitem la un cabinet medical ambulatoriu din mediul privat unde nu poate să-și pună în valoare și competenţele.

Chirurgia stomatologică și maxilo-facială este o specialitate de dată recentă, apărută după intrarea României în infringement cu chirurgia orală și maxilo-facială. Pentru noua specialitate chirurgicală nu este impusă obţinerea a două licenţe medicale, provenienţa fiind exclusiv din rândurile absolvenţilor facultăţilor de medicină dentară. Curriculumul de rezidenţiat al specialităţii este același și acoperă aceeași arie de patologii și tehnici chirurgicale. Este o normalitate ca medicii specialiști să aibă condiţii de practică profesională identică. 

Nu știm, nu putem sau nu vrem?

Stomatologia generală este un domeniu de practică medicală cu pronunţat caracter chirurgical, deoarece ea include în arsenalul terapeutic foarte multe proceduri eminamente chirurgicale, cum sunt extracţiile dentare, implantologia, chirurgia parodontală. Aproape orice act medical stomatologic are caracter chirurgical. Chiar și prepararea unei cavităţi într-un dinte pentru o plombă este o intervenţie invazivă pe o structură anatomică a organismului uman. 

Cu toate acestea, în stomatologie mai există o specialitate chirurgicală, și anume chirurgia dento-alveolară. Aceasta este o specialitate chirurgicală de tip ambulatoriu, poate singura specialitate chirurgicală care se practică în ambulatorii, la fel ca stomatologia generală, și nu în spitale. Totodată, medicilor stomatologi fără titlu de medic specialist nu li se pot suspenda competenţe chirurgicale care au fost dintotdeauna în sarcina și în dreptul lor de practică profesională. 

Care este realitatea în teren? Medicilor specialiști de chirurgie orală și maxilo-facială nu li se oferă locuri de muncă în secţii de specialitate în spitale pentru că acestea nu prea există. 

Acești specialiști cu înaltă și îndelungată formare profesională sunt nevoiţi să-și caute locuri de muncă în cabinete medicale ambulatorii sau să emigreze spre ţări europene în care își pot găsi locuri de muncă adecvate pregătirii lor.

 Medicilor specialiști de chirurgie stomatologică și maxilo-facială care încep să intre acum în profesie nu li se oferă condiţii de practică profesională corespunzătoare pregătirii lor. Ei vor putea lucra doar în cabinete, iar în afara României specialitatea nu le este recunoscută. Reușim să umilim și să minimalizăm valoarea profesională a unor medici care au făcut performanţă și eforturi îndelungate pentru a ajunge să dobândească aceste titluri de calificare medicală. Avem mare nevoie de medici, îi avem pe aceștia, dar nu știm, nu putem sau nu vrem să le asigurăm condiţiile de desfășurare plenară a practicii lor profesionale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe