Newsflash
OPINII

Chirurgie vs chirurgie

Chirurgie vs chirurgie

Stomatologia este, prin specificul practicii profesionale, un domeniu medical cu pronunţat caracter chirurgical. Majoritatea manoperelor și procedurilor aplicate pacienţilor au un caracter invaziv.

Prepararea unei cavităţi în dintele cariat pentru plombare, șlefuirea unui dinte în vederea acoperirii cu o coroană, detartrajul subgingival și multe alte tratamente sunt de fapt acte medicale chirurgicale. Există și numeroase proceduri invazive cu caracter chirurgical indubitabil, cum sunt extracţiile dentare, inserarea implanturilor și alte intervenţii chirurgicale pe părţile moi și pe structurile osoase ale maxilarelor.

În plus, există în arsenalul intervenţional al stomatologiei intervenţii chirurgicale de amploare și de mare complexitate. Competenţele pentru diferitele acte medicale stomatologice sunt conferite unor categorii de medici stomatologi pe baza abilităţilor dobândite în formarea profesională. Medicii stomatologi fără specialitate pot efectua numeroase acte medicale, inclusiv dintre cele care sunt eminamente chirurgicale, cum sunt extracţiile dentare sau inserarea de implanturi dentare.

Există în medicina dentară trei specialităţi care conţin chiar în denumirea lor noţiunea de „chirurgie”. Acestea pot fi găsite în Ord. MS nr. 1509 din 2 septembrie 2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală. Aceste specialităţi sunt: Chirurgie orală și maxilo-facială, Chirurgie stomatologică și maxilo-facială și Chirurgie dento-alveolară. Prima dintre ele este în prezent trecută în Anexa I.1.2., grupa specialităţilor chirurgicale din domeniul Medicină, iar celelalte două sunt în Anexa II a ordinului amintit.

Am pierdut Chirurgia orală și maxilo-facială

Până în 1990, în stomatologie exista o singură specialitate, și aceasta era Chirurgia orală și maxilo-facială. În prezent, avem opt specialităţi medico-dentare în Nomenclator, iar două dintre acestea sunt cu specific chirurgical. 

Chirurgia orală și maxilo-facială a fost pierdută în 2019, ca urmare a intrării României în infringement pentru gestionarea incorectă a formării profesionale în această specialitate. Astfel, prin adresa transmisă de Comisia Europeană către autorităţile române, se anunţa declanșarea acţiunii împotriva României, de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor privind transpunerea corectă a unor prevederi din Directiva 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale, așa cum a fost modificată prin Directiva 2013/55 a Consiliului Europei. La nivel de ţară, la 31 decembrie 2019 aveam deschise 24 de proceduri de infringement. Din acest punct de vedere nu suntem cei mai deficitari din Uniunea Europeană. Dar acest lucru nu ne poate consola privind pierderea unei specialităţi.

Urmare a demersurilor întreprinse pentru intrarea în legalitate a României sub aspectul arătat mai sus, prin Ord. MS nr. 798 din 23 mai 2019 se dispune ca începând cu sesiunea noiembrie 2019, locurile pentru specialitatea „Chirurgie orală și maxilo-facială” să fie publicate doar pentru domeniul Medicină. Astfel, o specialitate stomatologică înfiinţată în România în urmă cu 100 de ani la stomatologie a fost pierdută de medicina dentară prin greșelile grave comise de cele două 
ministere implicate.

Trei specialităţi chirurgicale

Ca urmare a acestei situaţii, în prezent avem în România medici stomatologi specialiști în trei specialităţi chirurgicale. Avem medici specialiști de Chirurgie orală și maxilo-facială, pentru că formarea lor până la declanșarea infringementului era recunoscută atât în România, cât și în Uniunea Europeană și rămâne ca atare. Practica profesională a specialiștilor de Chirurgie orală și maxilo-facială este reglementată prin Ord. MS nr. 128/2011. Dar această specialitate a intrat în declin ireversibil, pentru că noi specialiști nu se vor forma, ca urmare a reglementărilor în vigoare, descurajante prin cerinţele exagerate și nejustificate impuse. Competenţele acestor medici sunt clare și respectate, ei lucrând în spitale în secţii de chirurgie de profil, în ambulatorii, precum și în mediul privat.

Stomatologică și maxilo-facială

Apoi, există medici specialiști de Chirurgie stomatologică și maxilo-facială. Această specialitate nouă a venit să înlocuiască Chirurgia orală și maxilo-facială în sistemul de formare în medicina dentară. Ea apare în Ord. MS nr. 1509/2008 în Art. 11 aliniatul (2), introdusă prin același Ord. MS nr. 798/2009 care scoate Chirurgia orală și maxilo-facială din domeniul specialităţilor 
medico-dentare. De fapt, vom avea astfel de medici specialiști, pentru că în prezent primii rezidenţi în această specialitate sunt încă în formare. Ei urmează să primească toate competenţele pe care le are un specialist de Chirurgie orală și maxilo-facială, având în vedere că rezidenţiatele pentru cele două specialităţi sunt identice. Problema nu este rezolvată încă din punct de vedere legislativ, dar este absolut necesar ca acești noi specialiști să-i poată înlocui, în timp, pe medicii de Chirurgie orală și maxilo-facială care se vor retrage din activitate.

Dento-alveolară

Chirurgia dento-alveolară este o specialitate chirurgicală care a venit ca alternativă mai accesibilă pentru formarea medicilor stomatologi în domeniul chirurgical, având în vedere complexitatea formării pentru specialistul de Chirurgie orală și maxilo-facială. Medicii stomatologi de Chirurgie dento-alveolară au competenţe mai mari decât medicii stomatologi, dar mai limitate comparativ cu specialiștii de Chirurgie orală și maxilo-facială. Dacă aceștia din urmă sunt destinaţi să lucreze în spitale în secţii chirurgicale de profil, medicii de Chirurgie dento-alveolară își desfășoară activitatea profesională în ambulatorii și în cabinete stomatologice private.

Avem în stomatologie chi­rurgi și chirurgi... Pentru pacienţi, acest lucru poate fi derutant. Trebuie știut că actele medicale chirurgicale curente, cum sunt extracţiile dentare sau inserarea de implanturi dentare pe teren biologic favorabil (care nu necesită intervenţii chirurgicale de augmentare sau modificare a substratului osos), pot fi executate de toţi medicii stomatologi. Intervenţiile chirurgicale mai ample și complexe revin medicilor specialiști în specialităţi chirurgicale. În cabinetele stomatologice găsim atât medici specialiști de Chirurgie orală și maxilo-facială, cât și medici specialiști de Chirurgie dento-alveolară. Iar în curând vom avea și medici stomatologi specialiști de Chirurgie stomatologică și maxilo-facială.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe