Newsflash
OPINII

CMSR, la aniversare

CMSR, la aniversare

De-a lungul existenţei sale, Colegiul Medicilor Stomatologi din România a fost condus de reprezentanţi atât ai mediului academic, cât și ai mediului privat.

 

Pentru Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR), 2024 este un an aniversar. În urmă cu 20 de ani, la 30 iunie 2004, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 582 Legea nr. 308 din 28 iunie 2004 privind exercitarea profesiei de medic dentist, precum și înfiinţarea, organizarea și funcţionarea Colegiului Medicilor Dentiști din România

Istoria acestui colegiu profesional este una particulară pentru că profesia de medic dentist, respectiv, stomatolog a fost asimilată profesiei de medic de la înfiinţarea și organizarea primului colegiu, în vara anului 1930, prin Legea sanitară și de ocrotire. Ca urmare, medicii stomatologi erau implicit membri ai unicului Colegiu al Medicilor. Situaţia s-a menţinut de-a lungul timpului și a fost reglementată ulterior și prin Legea pentru organizarea Colegiului Medicilor, promulgată prin Înalt Decret Regal în aprilie 1940. În acele vremuri, medicii stomatologi erau de fapt medici care obţineau titlul de medic stomatolog prin specializare după terminarea facultăţii de medicină. 

Legislaţia din perioada regimului politic comunist a reluat tema colegiilor medicale printr-o reglementare din 1970, fără să aducă alte elemente importante în afară de reiterarea angajamentului politic al medicilor faţă de regim. Medicii stomatologi nu aveau o încadrare distinctă separată de a medicilor, cu toate că existau deja facultăţi de stomatologie distincte. În anul 1995 a fost elaborată și publicată Legea nr. 74 privind exercitarea profesiunii de medic, înfiinţarea, organizarea și funcţionarea Colegiului Medicilor din România. În perioada care a urmat, reprezentanţi ai medicilor stomatologi făceau parte din structura de conducere colectivă a colegiilor medicale teritoriale. Primul mandat al organelor de conducere alese a fost de doi ani.

30 iunie 2004 

Anul 2004 aduce reglementări legislative noi, prin care sunt separate colegiile medicale și sunt astfel înfiinţate noul Colegiu al Medicilor, Colegiul Medicilor Dentiști și Colegiul Farmaciștilor. Legea nr. 308 din 28 iunie 2004 privind exercitarea profesiei de medic dentist, precum și înfiinţarea, organizarea și funcţionarea Colegiului Medicilor Dentiști din România a oferit suportul legal pentru organizarea noului colegiu profesional medical. Medicii stomatologi nu erau pregătiţi pentru această schimbare majoră și chiar au iniţiat acţiuni prin care doreau să-și exprime dezacordul faţă de acea nouă reglementare. Dar legea nu permitea interpretări, așa că a fost pusă în aplicare și a fost înfiinţat Colegiul Medicilor Dentiști din România la nivel naţional și la nivel teritorial. 

Primele alegeri s-au desfășurat cu implicarea majoră a asociaţiilor profesionale, respectiv a Asociaţiei Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România, care la acea dată era cea mai influentă asociaţie profesională de drept privat. Mediul academic nu era interesat de noua organizaţie profesională de drept public. Urmarea firească a fost alegerea la nivel naţional a unei structuri de conducere cu reprezentare majoritară a asociaţiei profesionale amintite. Au fost elaborate actele normative interne de funcţionare a colegiului. În noul context legislativ, colegiul s-a străduit și, în mare măsură, a reușit să reprezinte și să apere interesele corpului profesional al medicilor stomatologi din România. Primele două mandate au decurs fără modificări de structură importante și care să afecteze bunul mers al lucrurilor. 

Schimbări în piaţa de servicii medicale

Ulterior, s-a structurat o nouă conducere a colegiului, care era acum dominată de medici stomatologi cadre didactice universitare. La un moment dat, Biroul Executiv naţional includea trei decani de la facultăţi de medicină dentară și un prorector. În această echipă au fost însă mereu prezenţi și doi reprezentanţi ai mediului privat de practică stomatologică. În această perioadă a fost redobândit titlul profesional de doctor medic stomatolog și s-a schimbat denumirea colegiului, acesta devenind Colegiul Medicilor Stomatologi din România. De asemenea, au fost îmbunătăţite substanţial condiţiile de accesare de către populaţie a serviciilor medicale stomatologice prin sistemul de asigurări sociale de sănătate.

În toamna anului trecut au avut loc alegeri noi la CMSR. S-a structurat astfel o nouă conducere centrală. Medicii stomatologi au așteptări mari de la noua conducere. 

Piaţa de servicii medicale din România este într-o schimbare majoră, iar medicii stomatologi se simt tot mai presaţi de noile condiţii. Speranţele lor se îndreaptă, firesc, spre cei care îi reprezintă și trebuie să le apare interesele. Spre binele tuturor, ar trebui ca așteptările să fie satisfăcute. 

De-a lungul celor 20 de ani, toţi cei implicaţi în conducerea CMSR au încercat să facă ceva bun, dar nu toţi au reușit în aceeași măsură. Acum, la ceas aniversar, trebuie să înţelegem că CMSR este un organism de conducere al tuturor medicilor stomatologi din România, care nu trebuie folosit vreodată în alt scop decât cel pentru care a fost creat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe