Un studiu recent arată că dozele mici de aspirină cresc riscul de anemie la adulții vârstnici sănătoși.
Este vorba despre un studiu de dimensiuni mari, care a arătat că adulții vârstnici sănătoși care iau pe termen lung doze mici de aspirină ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta anemie, scrie New Atlas. Cercetătorii spun că rezultatele lor sugerează că acești pacienți ar avea nevoie de monitorizare medicală în mod regulat.
Datorită proprietăților sale antitrombotice, aspirina este adeseori utilizată în doze mici pentru a preveni infarctul miocardic sau accidentele vasculare cerebrale ori pentru a preveni recurența acestor evenimente. Totuși, puține studii efectuate până în prezent au analizat modul în care aspirina luată în doze mici pe o perioadă prelungită afectează riscul de anemie la adulții vârstnici.
Un studiu nou condus de cercetătorii de la Monash University, din Australia, a analizat datele din trialul „ASPirin in Reducing Events in the Elderly” (ASPREE). A fost vorba de un studiu pe termen lung, multicentric, ce a avut în vedere aspirina și sănătatea adulților vârstnici. Trialul a examinat modul în care dozele mici de aspirină luate pe termen lung influențează riscul de anemie.
Cercetătorii au urmărit 18.153 de adulți inițial sănătoși in Australia și din SUA, cu vârsta de 70 de ani sau peste acest prag, pe o perioadă de patru ani și jumătate. Jumătate dintre participanți au luat zilnic o doză mică (100 mg) de aspirină, iar cealaltă jumătate au luat placebo.
Experții au descoperit că riscul de a dezvolta anemie în grupul care a luat aspirină a fost cu 20% mai mare decât riscul persoanelor din grupul care a luat pilule placebo. De asemenea, au descoperit că nivelul hemoglobinei a scăzut mai rapid și că au fost valori mai scăzute ale feritinei în cazul persoanelor din grupul la care s-a administrat aspirina în doze mici. Feritina este o proteină din sânge care conține fier. Valorile scăzute ale feritinei și ale hemoglobinei nu s-au datorat unor sângerări majore.
Cercetătorii mai spun că rezultatele studiului lor sugerează că profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să ia în considerare monitorizarea mai frecventă a simptomelor de anemie în rândul adulților vârstnici sănătoși care iau aspirină.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe