Newsflash
Internaționale

Aspirina reduce riscul de cancer ovarian

de Florentina Ionescu - feb. 28 2023
Aspirina reduce riscul de cancer ovarian

Indiferent de predispoziția genetică, aspirina reduce riscul de a dezvolta cancer ovarian, arată un studiu nou.

Cancerul ovarian este un tip fatal de cancer, care poate fi cauzat de mai mulți factori genetici. Un studiu recent, însă, a încercat să afle dacă protecția oferită de administrarea aspirinei în mod frecvent a fost influențată de predispoziția genetică în fața acestei boli, scrie New Atlas

Aspirina

Aspirina este folosită ca metodă preventivă pentru a proteja împotriva infarctului miocardic și împotriva accidentului vascular cerebral – acesta deja nu mai este un secret. Dar se pare că aspirina, după cum au arătat alte studii, reduce riscul de cancer ovarian.

Riscul de a dezvolta cancer ovarian crește odată cu vârsta, crește în funcție de antecedentele familiale și în funcție de prezența mutațiilor genei BRCA.

Recent, însă, cercetătorii australieni și cei dintr-o echipă internațională au realizat o metaanaliză ce a inclus opt studii, pentru a determina dacă reducerea riscului de cancer ovarian asociată cu utilizarea frecventă a aspirinei (zilnic sau aproape zilnic, pe o perioadă de șase luni sau mai mult de șase luni) a fost afectată de factorii genetici, arată sursa menționată.

Cercetătorii au investigat anterior dacă femeile la risc înalt de a dezvolta cancer ovarian din cauza unor factori precum endometrioza, obezitatea, istoricul familial sau cancerul de sân ori cel ovarian ar putea beneficia de pe urma administrării de aspirină. Ei au descoperit că utilizarea frecventă a aspirinei a fost asociată cu o reducere de 13% a riscului de cancer ovarian.

În studiul de față, susceptibilitatea genetică pentru cancer ovarian a fost analizată, folosindu-se un scor numit PGS. Acesta reprezintă numărul total de variante genetice pe care le are o persoană, variante care îi cresc riscul de a dezvolta o anumită boală.

Combinând un scor PGS cu alți factori care influențează sirscul de boală, experții pot obține o imagine mai clară în ceea ce privește riscul ca o persoană să facă o anumită boală.

Datele obținute de la 4.476 de pacienți cu diferite tipuri de cancere ovariene și de la 6.659 de persoane din grupul de control au fost testate. În concordanță cu rezultatele studiilor anterioare pe această temă, cercetătorii au descoperit că utilizarea în mod frecvent a aspirinei a fost asociată cu o reducere de 13% a riscului de cancer ovarian. Ei au mai descoperit că susceptibilitatea genetică la cancer ovarian nu a redus efectul protector pe care îl are administrarea aspirinei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe